piątek, 16 października 2020

Świeże prawdziwki z tagliatelle

Faktycznie nastał koniec sezonu grzybowego. Jeśli jeszcze ktoś z Was miał szczęście do wilgotnej i ciepłej pogody z pewnością wrócił z lasu z koszem grzybów. Dla mnie nie ma lepszej formy podawania prawdziwków jak z włoskim makaronem tagliatelle. (niezbyt wąskie wstążki) Może dlatego, że grzyby zebrane w Alpach na wysokości powyżej 1.000 m n.p.m. mają zdecydowanie więcej własnego aromatu od tych zebranych na nizinach.

         Podczas podawania cały dom pachnie lasem. I to jest dodatkową atrakcją tego dania.
 
Składniki:
makaron tagliatelle - 100 g na osobę = przystawka; 150 g na osobę = danie główne
0,5 szklanki pokrojonych prawdziwków na każdą porcję
po 1 sporej łyżce masła na porcję
po 1 łyżce oliwy z oliwek na porcję
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Pokrojone prawdziwki wrzucić na masło rozgrzane a oliwą. Solić i doprawiać pieprzem dopiero na kilka sekund przed zdjęciem z patelni.
 
2.) Makaron ugotować wg zasad.  Odcedzić i odparować z ekstra dodatkiem łyżki masła. 
 
3.) Podawanie: grzyby na koniec lekko posolić. Makaron nakładać na podgrzane talerze. Na to warstwę grzybów i niezwłocznie lekko posolić oraz szczodrze doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...