piątek, 2 października 2020

Flan* (pudding) ze szpinaku

Flan* ze szpinaku z sosem z papryki i cukinii

Na zdjęciu flan z sosem uzupełnionym żółtą papryką
Składniki:
2 szklanki listków młodego szpinaku
pół płaskiej łyżeczki sody spożywczej (tylko w celu zachowania koloru szpinaku)
40 g masła
25 – 30 g mąki pszennej + dodatkowa ilość do wysypania formy
250 ml mleka
4 jaja
3 łyżki świeżo tartego parmezanu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
świeżo starta gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania formy
mąka do wysypania foremek
Sos:
1 strąk czerwonej dość pikantnej papryki
1 mała cukinia
masło
białe wytrawne wino
sól
biały pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Szpinak umyć i na 20 – 30 sekund wrzucić na lekko posoloną wrzącą wodę (ew) z dodatkiem szczypty sody. Szybko wyjąć łyżką cedzakową i przenieść do miski z zimną wodą z kawałkami lodu. W ten sposób zielone liście zachowają soczysty zielony kolor. Przecedzić i odwirować w wirówce do sałat.

 2.) Posiekać drobno na desce z tworzywa (lub ceramicznej) i poddusić na patelni w odrobinie masła. Z reszty masła, mąki i mleka zrobić zasmażkę jak na beszamel. Dodać posiekany szpinak i dokładnie wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać roztrzepane jaja i tarty parmezan. Wymieszać najdokładniej. Jeśli trzeba doprawić solą. Zależy od tego jak słony był parmezan. Smak uzupełnić pieprzem i gałką muszkatołową.

3.) Piekarnik rozgrzać do 140℃. Grzeje góra + dół.
Ognioodporne foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Koniecznie strząsnąć jej ewentualny nadmiar. W dużym czajniku zagotować sporo wody.

4.) Przygotowaną masą szczelnie wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
Wstawić do formy i wlać wrzącej wody na wysokość 2 cm.
Zapiekać na środkowej szynie 30 – 40 minut.

5.) W czasie gdy foremki są w piecu zrobić na maśle lekko pikantny sos z rozdrobnionej czerwonej papryki i cukinii pokrojonej w kosteczkę. Pod koniec podlać kieliszkiem białego wytrawnego wina.
Ma być doprawiony ale z umiarem aby nie zdusił delikatnego smaku pokrzywy.

6.) Podawanie: na środku dużego płaskiego talerza zrobić lustro z gorącego sosu i centralnie na nim mieścić wytrząśnięty z foremki szpinakowy flan (pokrzywowy). Jest to doskonała przystawka na powoli chłodniejące jesienne dni.

*  - flan – w kuchni hiszpańskiej zasadniczo rodzaj deseru, np. słynny creme caramel; zapiekany krem – mus; nie należy mylić z sufletem

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. O nie! Za dużo roboty jak dla takiego lenia jak ja. A nie masz czegoś dobrego co można zrobić "migiem"? Tak by od chwili zgromadzenia produktów na blacie kuchennym do ich podania na talerzu upłynęło maksimum 30 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś tam pewnie coś by się znalazło. Niestety teraz jestem dość mocno zajęty pracą nad rodzinną książką kucharską, która musi być gotowa jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia. Taki prezent pod choinkę przeznaczony głównie dla gotujących kobiet w rodzinie. Poświęcona przepisom i pamięci mam i babć, które dawno odeszły.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...