piątek, 30 października 2020

Warstwowa zapiekanka jesienno zimowa

Przeciw przeziębieniu dobrze jest zjeść coś ciepłego i solidnego zarazem. Trochę jest z tym roboty ale warto się poświęcić choćby dla dobra rodziny.

                               Można podawać jako sporą przystawkę albo sycące danie główne
 
Składniki - warstwa mięsa: 
2 - 3 łyżki smalcu spod pieczonej kaczki, względnie gęsi 
700 g mielonego mięsa (pół na pół wołowego z wieprzowym)  
1 spora cebula + nieco smalcu do podsmażenia
1 sucha bułka + mleko do namoczenia 
1 czubata łyżka suszonego majeranku 
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1 czubata łyżka świeżo posiekanych listków zielonej pietruszki
Składniki - warstwa kapusty:
450 g kiszonej kapusty 
1 kwaśne jabłko
1 łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku

Składniki - warstwa ziemniaków:

6 sporych ziemniaków + mleko i masło do sporządzenia puree
Wykonanie - warstwa mięsna:
1.) Odpowiednią formę wysmarować posiadanym smalcem.
Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w małej ilości tłuszczu. Wymieszać z wymienionymi przyprawami. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka. Równomiernie rozprowadzić na dnie formy.
 
Wykonanie - warstwa z kapusty:
 2.) Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Gdyby była zbyt kwaśna przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Odcisnąć. Jabłko razem ze skórą zetrzeć na grubym tarle. wymieszać ze sparzonym kminkiem i tym równomiernie pokryć warstwę mięsa.

Na równomiernie rozprowadzoną warstwę kapusty tak samo kładzie się warstwę mięsa
 

Wykonanie - warstwy ziemniaczanej:3.) Jeszcze gorące ugotowane w łupinach ziemniaki obrać z łupin. Przecisnąć przez praskę. Dodając mleko i masło sporządzić puree, którym jednakowo równomiernie pokryć warstwę kapusty.

                        Jeszcze gorące ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu

4.) W miarę posiadania przed wstawieniem do piekarnika uzupełnić powierzchnię listkami świeżej szałwii.


 
     Tuż przed wstawieniem do piekarnika pokryć powierzchnię kawałkami zimnego masła

5.) Przez ok 30 minut zapiekać na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym 
do 220 stopni C.

6.) Podawanie: podawać natychmiast po wyjęciu z pieca.

  

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...