piątek, 30 października 2020

Warstwowa zapiekanka jesienno zimowa

Przeciw przeziębieniu dobrze jest zjeść coś ciepłego i solidnego zarazem. Trochę jest z tym roboty ale warto się poświęcić choćby dla dobra rodziny.

                               Można podawać jako sporą przystawkę albo sycące danie główne
 
Składniki - warstwa mięsa: 
2 - 3 łyżki smalcu spod pieczonej kaczki, względnie gęsi 
700 g mielonego mięsa (pół na pół wołowego z wieprzowym)  
1 spora cebula + nieco smalcu do podsmażenia
1 sucha bułka + mleko do namoczenia 
1 czubata łyżka suszonego majeranku 
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1 czubata łyżka świeżo posiekanych listków zielonej pietruszki
Składniki - warstwa kapusty:
450 g kiszonej kapusty 
1 kwaśne jabłko
1 łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku

Składniki - warstwa ziemniaków:

6 sporych ziemniaków + mleko i masło do sporządzenia puree
Wykonanie - warstwa mięsna:
1.) Odpowiednią formę wysmarować posiadanym smalcem.
Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w małej ilości tłuszczu. Wymieszać z wymienionymi przyprawami. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka. Równomiernie rozprowadzić na dnie formy.
 
Wykonanie - warstwa z kapusty:
 2.) Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Gdyby była zbyt kwaśna przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Odcisnąć. Jabłko razem ze skórą zetrzeć na grubym tarle. wymieszać ze sparzonym kminkiem i tym równomiernie pokryć warstwę mięsa.

Na równomiernie rozprowadzoną warstwę kapusty tak samo kładzie się warstwę mięsa
 

Wykonanie - warstwy ziemniaczanej:3.) Jeszcze gorące ugotowane w łupinach ziemniaki obrać z łupin. Przecisnąć przez praskę. Dodając mleko i masło sporządzić puree, którym jednakowo równomiernie pokryć warstwę kapusty.

                        Jeszcze gorące ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu

4.) W miarę posiadania przed wstawieniem do piekarnika uzupełnić powierzchnię listkami świeżej szałwii.


 
     Tuż przed wstawieniem do piekarnika pokryć powierzchnię kawałkami zimnego masła

5.) Przez ok 30 minut zapiekać na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym 
do 220 stopni C.

6.) Podawanie: podawać natychmiast po wyjęciu z pieca.

  

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...