Poprawnie wykonane jest tak dobre, że można jeść jako samodzielne danie z bułką z masłem.
W każdym razie niemal 90% jedzących prosi o przepis.
Na zdjęciu dziki sum z patelni pokryty sałatką z jaj na twardo i kaparów, podany z duszonym fenułem i morelami. |
Równie dobrze harmonizuje z kurczakiem. Danie na zdjęciu zostało uzupełnione panierowanymi w mące kartoflanej i usmażonymi plastrami cukinii + młodymi ziemniakami z wody. |
Składniki:
1 absolutnie świeża bulwa kopru włoskiego (wielkości piłeczki do gry w tenisa ziemnego)
4 - 5 sztuk słodkich moreli (nie mogą być wyraźnie kwaśne!)
2 - 3 łyżki oliwy słonecznikowej, względnie w zastępstwie łagodnej oliwy z oliwek
70 ml łagodnego bulionu warzywnego, lub kto ma i lubi może zastąpić wytrawnym wermutem Noilly Prat
sól
czarny pieprz prosto z młynka
szczypta cukru gdyby morele okazały się mocno kwaśne
jeżeli będzie składnikiem podawanym do owoców morza - obok podaję1 szklankę gęstego aromatycznie doprawionego sosu ze świeżych pomidorów
Wykonanie:
bulwę fenkuła przepołowić z góry na dół. Z obu połówek wyciąć twardy trzon i wyrzucić.
Wyciąć twardy trzon jak widać na dużym kawałku z lewej strony. |
Wcześniej w rondlu rozgrzać kolka łyżek oliwki słonecznikowej lub innej o neutralnym smaku. |
Dodanie łyżki masła doskonale podnosi walory smakowe. |
Oczyszczone pół talarki pokroić w cienkie plastry i dodać do reszty. Wymieszać. Przykryć i na maleńkim ogni dusić ok. 15 minut.
Do tego celu należy wybierać wyraźnie jędrne owoce ale nie mocno kwaśne. |
Jeżeli do ryby lub owoców morza daję nieco więcej moreli. To dodatkowo podnosi egzotyczny walor smaku. Tak czy inaczej w tej konstelacji unikam ostrych przypraw. |
W razie potrzeby po łyżce uzupełniać odparowany płyn.
Gdy zacznie mięknąć na 2 - 3 minuty wrzucić pokrojone morele.
Dodać świeżo i drobno posiekaną zieleninę fenkuła.
Dopiero w ostatniej chwili przed dodaniem siekać dużym ostrym nożem na desce z tworzywa. Do tego celu drewniana deska raczej się nie nadaje. Tego należy unikać. |
Podawać prosto z ognia jako oryginalny dodatek do ryby lub białych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.