Domowego nie posiadam bo akurat ten wyrób nie znajduje się na czele listy ulubionych ale
mogę zacytować kopię receptury ze słynnej w Linzu cukierni Jindrak.
Oryginalnie zapakowany, kupiony u Jindraka jest często upominkiem z Austrii wręczanym gościom przybyłym z zagranicy. |
z 9 marca 2014 roku:
Miasto Linz i tort noszący jego imię, są pełne historii i znane całemu światu.
Nierozerwalnie i na zawsze są związane ze sobą.
Ponieważ określenie Linzer Torte w zapiskach
historycznych po raz pierwszy spotyka się w roku 1696 r., powszechnie uważa
się, że ten tort jest najstarszym tortem na świecie.
Patrząc tylko na samą datę narodzin, głośny na cały świat
Tort Sachera (początek wieku XIX) temu z Linzu winien jest niski pokłon
szacunku.
Czy jego forma rzeczywiście odpowiada definicji określającej wyrób cukierniczy jako tort to jest już osobny temat. W każdym razie pod taka nazwa poszedł w świat.
Oryginalny Linzer Torte w całej krasie. Na wynos pakują go w ozdobnym firmowym pudełku. |
Wtedy pisano o „torcie migdałowym”, wymienianym również jako
„kratkowany”.
Dzięki przywilejom handlowym jakim miasto mogło się
poszczycić, jego mieszkańcy dużo wcześniej niż w innych ośrodkach uzyskali
dostęp do egzotycznych produktów i przypraw. Choćby same cytryny i migdały
(nieodzowne składniki omawianego tortu) były tu dostępne „z rękawa”.
Do dzisiaj
podstawowymi składnikami tortu są: masło, migdały, mąka, cukier i wyszukane
przyprawy.
Już wtedy ów szczególny wyrób cukierniczy wśród smakoszy
cieszył się wielkim uznaniem.
Dzisiaj stał się niemal drugim herbem grodu nad Dunajem i
stanowi jego niepodważalną dumę.
Oto oryginalne składniki przepisu wg którego od 75 lat Linzer
Torte wyrabiany jest w pracowni cukierniczej JINDRAK*
Składniki:
560 g masła
560 g wyłuskanych migdałów
560 g cukru
560 g mąki tortowej
1 słoik marmolady (z czerwonych porzeczek!)
surowe białko+ cukier
Wykonanie:
„weź uprzednio masło i
ucieraj je wnikliwie, dodaj utłuczonych migdałów i dalej mieszaj przez
kwadrans; całość połącz z cukrem i dalej ucieraj kolejną kwartę godziny
(nieprzerwanie w tym samym kierunku!) Mąkę daje się nie wcześniej jak po
upływie prawie całej godziny. Wysmarowaną masłem formę pokryj grubo ciastem (w
środkowej części ciasta ma być najgrubiej).
Teraz daje się warstwę marmolady (w domyśle z czerwonej porzeczki - przyp. tłumacza) i
na niej układa kratkę z pozostałego ciasta. Pieczenie w 170°C trwać powinno ca.
50 minut.
Po upieczeniu posmaruj
tort glazurą z białka, posyp cukrem i gotowe.
(wolny przekład z
jęz. niem. – Tadeusz Gwiaździński)
Dobra rada. Wprawdzie mało się mówi na ten temat ale warto wiedzieć, że owoców takich jak porzeczki i im podobnych, zawierających w sobie dużo małych ziarenek - pesteczek,
NIGDY NIE NALEŻY MIKSOWAĆ BLENDEREM! Zamiast tego przecierać na sicie!
Szybkoobrotowe ostre nożyki blendera będą rozbijać na drobno wspomniane pesteczki co w konsekwencji będzie miało negatywny wpływ na smak zamierzonego wyrobu.
Dobra rada. Wprawdzie mało się mówi na ten temat ale warto wiedzieć, że owoców takich jak porzeczki i im podobnych, zawierających w sobie dużo małych ziarenek - pesteczek,
NIGDY NIE NALEŻY MIKSOWAĆ BLENDEREM! Zamiast tego przecierać na sicie!
Szybkoobrotowe ostre nożyki blendera będą rozbijać na drobno wspomniane pesteczki co w konsekwencji będzie miało negatywny wpływ na smak zamierzonego wyrobu.
Dzisiaj oryginalny Linzer Torte można dostać w Linzu niemal w każdej cukierni - kawiarni. Jedynie Jindrak oferuje go w oryginalnej wersji.
* - Jindrak, adres: Herrenstraße 22, A - 4020 Linz, telefon: +43(732) 775 25
Tadeusz Gwiaździński
PS. Jutro o knedlach z morelami oraz o mrożeniu moreli przeznaczonych do nadziewania knedli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.