Idealne i czarujące urozmaicenie każdego śniadania. Świeża biała bułka + pachnące masło i ta konfiturka. Można się zakochać.
Tegoroczne morele zawierają jeszcze sporo wody więc w sumie nie za bardzo nadają się do smażenia na przetwory. W związku z tym robię z nich konfiturę i jednocześnie syrop do lodów jako produkt uboczny.
2 kg zdrowych przebranych moreli
1 kg żelującego cukru
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
Wykonanie:
owoce umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki jednocześnie usuwając pestki. Umieścić w odpowiednio dużym rondlu o grubym dnie. Zasypać cukrem i wymieszać. Odstawić na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu postawić na małym ogniu. Dodać sok z cytryny.
Dość często mieszając od momentu kiedy zawartość zacznie wrzeć, smażyć przez ok. 2 godziny.
Uważać aby nie przywarły do dna!
Nie zdejmując z ognia z powierzchni zebrać syrop do 2 wyparzonych i osuszonych słoiczków.
Pozostałą gęstą część do innych pojemników. Również wyparzonych i osuszonych.
Tadeusz Gwiaździński
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?
Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej pojemn...
-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
- nie jeden smakosz marzy o tym aby móc choć raz skosztować tego „prawdziwego” tatara z koniny Tatar - potrawa podawana na zimno, ...
No, no, apetycznie wygląda, i smakuje pewnie też. Tyle słoików z 2 kg moreli?
OdpowiedzUsuńDziwne ale prawdziwe. Maj był zimny i mokry. Do tego wczesne owoce z gruntu zawierają więcej wody niż późniejsze - dojrzałe.
UsuńSpora ilość objętości odparowuje podczas obróbki cieplnej więc pozostaje faktycznie mało gęstej treści. Za to ten syrop jest smakowo bombowym dodatkiem do lodów waniliowych.
Namawiam do wypróbowania.