czwartek, 4 lipca 2019

Konfitura z młodych moreli.

Idealne i czarujące urozmaicenie każdego śniadania. Świeża biała bułka + pachnące masło i ta konfiturka. Można się zakochać.
Tegoroczne morele zawierają jeszcze sporo wody więc w sumie nie za bardzo nadają się do smażenia na przetwory. W związku z tym robię z nich konfiturę i jednocześnie syrop do lodów jako produkt uboczny.

W słoiczkach: z lewej u dołu i stojącym po środku u góry znajduje się gęsty syrop zebrany z powierzchni gotujących się konfitur. Bajkowy dodatek do lodów. Z podanej ilości składników wychodzą 2 słoiczki syropu i 4 z konfiturą do pieczywa.
Składniki:
2 kg zdrowych przebranych moreli
1 kg żelującego cukru
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny

Wykonanie:
owoce umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki jednocześnie usuwając pestki. Umieścić w odpowiednio dużym rondlu o grubym dnie. Zasypać cukrem i wymieszać. Odstawić na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu postawić na małym ogniu. Dodać sok z cytryny.
Dość często mieszając od momentu kiedy zawartość zacznie wrzeć, smażyć przez ok. 2 godziny.
Uważać aby nie przywarły do dna!
Nie zdejmując z ognia z powierzchni zebrać syrop do 2 wyparzonych i osuszonych słoiczków.
Pozostałą gęstą część do innych pojemników. Również wyparzonych i osuszonych.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. No, no, apetycznie wygląda, i smakuje pewnie też. Tyle słoików z 2 kg moreli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne ale prawdziwe. Maj był zimny i mokry. Do tego wczesne owoce z gruntu zawierają więcej wody niż późniejsze - dojrzałe.
      Spora ilość objętości odparowuje podczas obróbki cieplnej więc pozostaje faktycznie mało gęstej treści. Za to ten syrop jest smakowo bombowym dodatkiem do lodów waniliowych.
      Namawiam do wypróbowania.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...