niedziela, 21 lipca 2019

Knedle z morelami + mrożenie moreli do knedli.

Przepis na wyjątkowo delikatne ciasto do knedli z morelami - dzięki uprzejmości sąsiadki.

Składniki:10 - 12 sztuk zdrowych moreli
10 - 12 sztuk kostek cukru względnie marcepana o podobnej wielkości
Ciasto:
125 g gładkiego twarożku
1 jajo
3 łyżki kaszy manny

+ później 3 łyżki mąki pszennej + mąka pszenna do formowania knedli
cukier, względnie marcepan w kostkach

Wykonanie:
twarożek, całe jajo i kaszę manną dokładnie wymieszać ze sobą. Pod przykryciem odstawić na 0,5 godziny. Kolejno dodać 3 łyżki mąki pszennej i ponownie dobrze wymieszać. Odstawić na 0,5 godziny. Powstanie niezbyt gęste ciasto, które w tej formie będzie zbyt rzadkie do sklejania.
Dlatego nabraną porcję ciasta nakładać na zagłębienie dłoni bogato pokryte mąką pszenną.
Przebrane, umyte i dokładnie osuszone morele naciąć, usunąć pestkę i w powstałą lukę nakładać cukier w kostkach względnie marcepan.
Układać na środku mokrego ciasta i sklejać nadając formę kuli. Dodatek mąki na dłoni jest tu znaczącą pomocą.
Gotować w wodzie na granicy zagotowania się. Gdy wypłyną do góry wyjmować łyżką cedzakową po 2 - 3 minutach prosto na tartą bułkę z masłem i cukrem pudrem.

Niektóre panie domu nadają knedlom cylindryczną formę. W sumie smakują tak samo.


W tym roku po kilku suchych sezonach nareszcie sypnęło morelami.
Powstaje odwieczne pytanie co począć z nadmiarem świeżych owoców.

Knedle z morelami w restauracji Holzapfel w austriackim regionie Wachau. Tamże doskonałe miejscowe białe wina typu Riesling. Wprawdzie trzeba nieco mocniej potrząsnąć kiesą ale za to ma się do czynienia z trunkami godnymi najwybredniejszych stołów.
Mówią, że za knedle z morelami z Wachau niektórzy są gotowi oddać ostatnią koszulę.


Mrożenie moreli na zimę.

Składniki:
absolutnie świeże morele w dowolnej ilości
cukier w kostkach po jednej sztuce odpowiadającej ilości owoców

Wykonanie:
morele przebrać i pozostawić tylko zdrowe nieuszkodzone sztuki. Umyć i dokładnie osuszyć.
Naciąć na tyle głęboko aby bez szkody dla owocu dało się usunąć pestkę. W to miejsce wcisnąć kostkę cukru. Lekko docisnąć tak aby zamknąć powstałą szczelinę.
Płaski pojemnik z tworzywa na całej powierzchni wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane owoce luźno układać obok siebie. NIE POWINNY SIĘ ZE SOBĄ DOTYKAĆ.
Szczelnie pokryć folią spożywczą i wstawić na noc do zamrażalnika (optymalna temperatura - 20 stopni C).
Następnego dnia w odliczonych porcjach wkładać do foliowych woreczków. Kto ma możliwość - odessać powietrze. W każdym razie szczelnie zamknąć i ponownie umieścić w zamrażarce.

UWAGA! Owoce muszą być wcześniej indywidualnie zamrożone. Inaczej skleją się w jedną dużą bryłę i z planowanych knedli będą nici.

Później bez rozmrażania zawijać w serowe ciasto i bardzo powoli gotować. Jeszcze mokre, zaraz po wyjęciu z wody bogato obtaczać w tartej bułce podsmażonej z masłem i z cukrem.

Powodzenia:

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...