Składniki:10 - 12 sztuk zdrowych moreli
10 - 12 sztuk kostek cukru względnie marcepana o podobnej wielkości
Ciasto:
125 g gładkiego twarożku
1 jajo
3 łyżki kaszy manny
+ później 3 łyżki mąki pszennej + mąka pszenna do formowania knedli
cukier, względnie marcepan w kostkach
Wykonanie:
twarożek, całe jajo i kaszę manną dokładnie wymieszać ze sobą. Pod przykryciem odstawić na 0,5 godziny. Kolejno dodać 3 łyżki mąki pszennej i ponownie dobrze wymieszać. Odstawić na 0,5 godziny. Powstanie niezbyt gęste ciasto, które w tej formie będzie zbyt rzadkie do sklejania.
Dlatego nabraną porcję ciasta nakładać na zagłębienie dłoni bogato pokryte mąką pszenną.
Przebrane, umyte i dokładnie osuszone morele naciąć, usunąć pestkę i w powstałą lukę nakładać cukier w kostkach względnie marcepan.
Układać na środku mokrego ciasta i sklejać nadając formę kuli. Dodatek mąki na dłoni jest tu znaczącą pomocą.
Gotować w wodzie na granicy zagotowania się. Gdy wypłyną do góry wyjmować łyżką cedzakową po 2 - 3 minutach prosto na tartą bułkę z masłem i cukrem pudrem.
Niektóre panie domu nadają knedlom cylindryczną formę. W sumie smakują tak samo. |
W tym roku po kilku suchych sezonach nareszcie sypnęło morelami.
Powstaje odwieczne pytanie co począć z nadmiarem świeżych owoców.
Mrożenie moreli na zimę.
Składniki:
absolutnie świeże morele w dowolnej ilości
cukier w kostkach po jednej sztuce odpowiadającej ilości owoców
Wykonanie:
morele przebrać i pozostawić tylko zdrowe nieuszkodzone sztuki. Umyć i dokładnie osuszyć.
Naciąć na tyle głęboko aby bez szkody dla owocu dało się usunąć pestkę. W to miejsce wcisnąć kostkę cukru. Lekko docisnąć tak aby zamknąć powstałą szczelinę.
Płaski pojemnik z tworzywa na całej powierzchni wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane owoce luźno układać obok siebie. NIE POWINNY SIĘ ZE SOBĄ DOTYKAĆ.
Szczelnie pokryć folią spożywczą i wstawić na noc do zamrażalnika (optymalna temperatura - 20 stopni C).
Następnego dnia w odliczonych porcjach wkładać do foliowych woreczków. Kto ma możliwość - odessać powietrze. W każdym razie szczelnie zamknąć i ponownie umieścić w zamrażarce.
UWAGA! Owoce muszą być wcześniej indywidualnie zamrożone. Inaczej skleją się w jedną dużą bryłę i z planowanych knedli będą nici.
Później bez rozmrażania zawijać w serowe ciasto i bardzo powoli gotować. Jeszcze mokre, zaraz po wyjęciu z wody bogato obtaczać w tartej bułce podsmażonej z masłem i z cukrem.
Powodzenia:
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.