wtorek, 17 grudnia 2019

Przegrzebki ze szparagami morskimi i łagodną papryką

Przegrzebki (małże św. Jakuba* jak kto woli) albo w zastępstwie odpowiednio przycięte kawałki piersi kurczaka, podane na szparagach morskich.

Wszystkie surowce zakupione w krakowskim Makro.
Składniki:
8 sztuk małży św. Jakuba
100 g świeżych szparagów morskich
3 - 4 ząbki czosnku
1 szpiczasta łagodna czerwona papryka
oliwa z oliwek
4 kawałki cienko okrojonej skórki pomarańczowej
1 łyżka świeżo posiekanej dowolnej zieleniny (koper, pietruszka, szczypiorek, szałwia, itp.)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Paprykę umyć i wytrzeć do sucha. Poprzecznie pokroić w cienkie pół talarki. Czosnek obrać i każdy ząbek przepołowić wzdłuż.

Przegrzebki (lub kawałki kurczaka) smażyć z marchewką i czosnkiem na średnim ogniu w niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
2.) Po 3 - 4 minutach dodać skórkę pomarańczową . Dalej smażyć razem najwyżej przez 3 - 4 minuty, przy czym nie wolno zapomnieć, że mięso drobiowe wymaga zdecydowanie dłuższej obróbki termicznej.
Na koniec dla zapachu dodać łyżkę masła i świeżo posikane zioła. Finalnie usunąć skórkę pomarańczową.


3.) Osobno i często mieszając przez 1,5 - 2 minuty podsmażyć przebrane, umyte i osuszone szparagi morskie. NIE SOLIĆ bowiem same w sobie są słone! Jako pierwsze prosto z patelni kłaść po 2 - 3 łyżki na podgrzanych talerzach.


Podawać natychmiast ze pulchnym białym pieczywem.

* - małże i inne frutti di mare - kto unika surowca w postaci owoców morza może je zastąpić kawałkami ryby lub nawet mięsem drobiowym. Np. piersią kurczaka pokrojoną w kostkę. Wówczas jednak czas obróbki termicznej musi ulec znacznemu przedłużeniu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...