wtorek, 24 grudnia 2019

Łatwy jogurtowy torcik bez mąki. Tortownica Ø 24 cm.

Na wstępie oczywiście osobom wiernie odwiedzającym tego  bloga - życzenia wszystkiego najlepszego. Głównie zdrowia i szczęścia!
Na świątecznym stole z zasady niczego nie brakuje. Ale gdyby się zdarzyło, że pojawią się niespodziewani goście można naprędce upiec taki uniwersalny torcik bez mąki.

Wyglądem i smakiem do złudzenia przypomina lekki puszysty sernik. Przepis autentycznie warto wypróbować. Podczas pieczenia powierzchnia nieco popęka bo w środku jest dużo wilgoci, która musi jakoś wydostać się na zewnątrz. W sumie nie należy się tym przejmować bo to nie ma najmniejszego wpływu na doskonałość smaku.
Składniki:
600 g gęstego tłustego jogurtu (najlepiej greckiego)
1 łyżka kaszy manny
6 - 7 jaj klasy "M"
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (7 g) - nie mylić z cukrem wanilinowym
 szczypta soli
1 opakowanie budyniu waniliowego, względnie śmietankowego (45 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki świeżo otartej z cytryny 
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
kto lubi może całość uzupełnić brzoskwiniami z komputu pokrojonymi w kostkę (nie obowiązkowo)
1 - 2 łyżki cukru pudru do posypania na wydaniu

Wykonanie:
1.) Nastawić piekarnik aby się rozgrzewał do temperatury 170 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

2.) Żółtka ubić z solą, połową cukru i cukrem waniliowym na jednolitą gładką masę. Białka ubić na kremowo z pozostałym cukrem. Białek nie ubijać na sztywno!

3.) Proszek do pieczenia dokładnie wymieszać z kaszą manną i proszkiem budyniowym.

4.) Do jogurtu dodać skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Wtedy dodać żółtka ubite z cukrem i proszek do pieczenia z kaszą manną. Po wymieszaniu delikatnie wymieszać z pianą ubitą na kremowo.

5.) Deser można wzbogacić dodając do gotowej masy kilka połówek brzoskwiń osączonych z kompotu, pokrojonych w kostkę wielkości grochu.
Wówczas zaleca się zastosowanie formy o średnicy 26 cm.
Osobom początkującym w kuchni radzę aby piec deser bez tego dodatku.

6.) Gotową masę umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię i wstawić na dolną półkę do odpowiednio rozgrzanego piekarnika na 30 - 35 minut.
Studzić w formie!
 
Kroić i podawać dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Udanego wypieku i Wesołych Świąt życzy:

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. Radosnych, smacznych Świąt!
    Z uściskami świątecznymi życzy Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę wzajemnie wszystkiego najlepszego!

      Usuń
  2. Tadziu - zdrowych i wesołych Swiąt a w Nowym Roku- tego samego i koniecznie w dużej ilości!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i też wzajemnie życzę samego najlepszego.
      Proszę podaj mi tutaj Twój adres E-mail. Mam dla Ciebie mały upominek. Bez obaw. Twoja odpowiedź nie zostanie opublikowana.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...