wtorek, 10 grudnia 2019

Sałatka z resztek upieczonej lub usmażonej ryby

Na niedzielną kolację była pieczona ryba labrakas (lub wilczy okoń morski jak kto woli). Sztuka była ogromna i pieczona w całości. Zostało sporo białego czystego mięsa bez ości, które trzeba było jakoś zagospodarować. Więc postanowiłem podać to na zimno w formie sałatki z majonezem.


Składniki:
100 - 200 g usmażonej względnie upieczonej ryby morskiej; sam czysty filet bez skóry i ości
3 - 4 łyżki majonezu, wg zapotrzebowania
1 - 2 jaja ugotowane na twardo
0,5 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki (nie obowiązkowo)
1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego  z cytryny
czarny pieprz prosto z młynka
sól

Wykonanie:
1.) Na godzinę przed przyrządzaniem rybę wyjąć z lodówki. Pokroić w grubą kostkę. Tak samo pokroić jaja.

2.) Otrzymaną masę wymieszać. Dodać majonez i doprawić wg indywidualnego smaku. Na koniec dodać sok z cytryny i ewentualnie świeżo posiekaną zielona pietruszkę.

3.) Pod przykryciem odstawić na 0,5 godziny.
Podawać jako przekąskę ze świeżym pulchnym białym pieczywem.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Fajny przepis, prosty. U mnie, niestety, nie ma szans. Każdą rybę zjadamy co do okruszka, nie ma możliwości, żeby choć kawałek został na następny dzień. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest podobnie. Tym razem skutkiem ciężkiego przeziębienia nie dopisali zaproszeni goście.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...