niedziela, 29 grudnia 2019

Nowość. Sałatka z topinamburem idealnie smakowo pasujaca do zakąskowych śledzi!

Najnowszy kulinarny mariaż: kawałki śledzia podawane z sałatką z topinamburem.*
Za chwilę Sylwester więc warto podać na stół coś absolutnie nowego, czego jeszcze na tym blogu nie było. Sałatką miałem okazję się zachwycać na przedświątecznym przyjęciu u znajomych.

Te dwa składniki - śledź i topinambur - niewiarygodnie uzupełniają się smakowo. Od zaraz na stałe wchodzą do rodzinnego jadłospisu.
Składniki:
2 szklanki ugotowanego topinambura, pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
0,5 szklanki ugotowanego selera korzennego, pokrojonego jw.
0,5 małej czerwonej cebuli
1 - 2 jaja ugotowane na twardo
kawałek białej części pora, długości ok. 4 - 5 cm
1 spora łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka musztardy + 0,5 szklanki gęstego, neutralnego i tłustego  jogurtu
(lub 0,5 szklanki gotowego majonezu)
szczypta cukru
sól
czarny pieprz, świeżo i niezbyt drobno zmielony

Wykonanie:
1.) Topinambur i seler bez obierania z łupiny umyć i ugotować al'dente w posolonym wrzątku.
Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę wielkości drobnej fasoli. W tym samym wrzątku przez 3 - 4 minuty parzyć pora, tzn. trzymać w płynie na granicy zagotowania się.
Jw. ostudzić. Odcisnąć z nadmiaru wody pokroić tak samo.

2.) Ugotowane i ostudzone jaja obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę bardzo ostrym nożem pokroić w drobną kostkę.
UWAGA! Drobno kroić a nie siekać! To jest ogromna różnica bowiem podczas siekania z cebuli wydzieli się nadmiar olejków eterycznych co zepsuje cały smak sałatki!

Równie drobno pokroić umyty i osuszony szczypiorek.

3.) Jogurt wymieszać z musztardą (lub zastosować gotowy majonez)

4.) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać przyprawy i wymieszać. Umieścić w głębokiej salaterce, pokryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

5.) Podawać jako uzupełnienie do śledzi z cebulą w oliwie.

* - topinambur = słonecznik bulwiasty; patrz
https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznik_bulwiasty

Bez wątpienia do kupienia w większych sklepach spożywczych.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...