piątek, 3 września 2021

Zapiekane roladki z sardeli (nie mylić z sardynkami)

Podaje się je jako małą przekąskę. Wspaniała i mocna w smaku. Nie syci, i co ważniejsze, znacznie pobudza apetyt.

Do tego obowiązkowo dobrze schłodzone włoskie białe wytrawne wino
Składniki: 
10 sztuk podwójnych filecików - małych sardeli, rozłożonych w „motyla”
 
W Północnych Włoszech do dostania w każdym szanującym się sklepie rybnym
 
1 solona sardela
kilka maleńkich filecików sardeli z zalewy oliwno czosnkowej
1 płaska łyżka posiekanego szczypiorku
 
1 płaska łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1,5 łyżeczki ostrej musztardy Dijon
2 łyżki pesto z rucoli
oliwa z oliwek
10 drewnianych wykałaczek

Wykonanie:
1.) Przygotować pastę do smarowania filecików. Soloną sardelę przeciąć wzdłuż na połowy. Koniecznie wyciąć i wyrzucić kręgosłup, bowiem skutkiem swojej twardości nie nadaje się do jedzenia. Fileciki alici wyjąć z zalewy i dobrze osączyć na wsiąkliwym papierze kuchennym. Posiekać na drobno razem z połówkami solonej sardeli. Wymieszać z musztardą. UWAGA! Jakość użytej musztardy ma zdecydowany wpływ na końcowy efekt smakowy!
2.) Dodać posiekany szczypiorek, zieloną pietruszkę i pesto z bucoli. Wszystko razem dokładnie wymieszać! Jeżeli masa okazałby się być zbyt sucha, dodać 1 - 2 łyżeczkę oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszać.
 
Dodać posiekane fileciki z zalewy, siekany szczypior i zieloną pietruszkę oraz 2 łyżki pesto z rucoli

3.) Powstałą pastą smarować fileciki. Smarując fileciki, od strony ogona należy pozostawić nieco wolnej przestrzeni. Inaczej podczas zwijania, pasta będzie wyciekać na zewnątrz. Zwinąć w roladki w kierunku płetwy ogonowej.
 
Fileciki z sardeli rozłożyć w motyla i posmarować przygotowaną pastą
 
 
4.) Spiąć wykałaczką. Ułożyć w żaroodpornej formie na papierze do pieczenia. Każdą roladkę podlać ½ łyżki oliwy z oliwek. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C > 20 – 25 minut!
 
Po zwinięciu niezwłocznie spiąć wykałaczką i nie zwlekając wstawić do piekarnika

5.) Podawanie: podawać gorące natychmiast po wyjęciu z piekarnika z pulchnym białym pieczywem.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smakua


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...