piątek, 24 września 2021

Filet z moskiej ryby i puree z selera

Najlepszą dietą jest jadanie potraw naprzemiennie zmieniających się nie tylko składnikami co i wyglądem. Dzisiaj wspaniała morska ryba  o spoistym białym mięsie. Co najważniejsze bez żadnych ości.

Kto nie przepada za rybami może zamiennie podać mięso drobiowe lub filet z królika

 
Składniki
400 - 500 g filetów z żabnicy* (lub innej morskiej ryby o spoistej tkance mięsnej)
2 szklanki selera korzennego pokrojonego w kostkę
1 mączny ziemniak pokrojony jw.
masło
mleko
oliwa z oliwek
zielona pietruszka świeżo posiekana
gałka muszkatołowa
biały pieprz prosto z młynka
sól
 
Wykonanie
1.) Pokrojone - seler i ziemniak** ugotować do miękkości w niedużej ilości posolonego mleka. Odcedzić, odparować i zmiażdżyć na miazgę z dodatkiem czubatej łyżki masła. Broń Boże nie miksować blenderem bo zamiast puree otrzyma się kleistą maź. Dodać tyle mleka aby powstała dość rzadka masa. Na koniec doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. 

2.) Flety rybne posolić i lekko oprószyć mąką. Smażyć obustronnie (stopień 3) po 3 - 5 minut. Zależy od grubości pojedyńczych sztuk. 

3.) Podawanie: Podawać prosto z patelni posypane zieloną pietruszką.

* -  żabnica albo wędkarz (po niem. See Teufel, po wł. Coda di rospo, po ang. angler)
morska ryba denna zwana też rybą wędkarzem; odznacza się doskonałym spoistym białym mięsem bez ości; jedynym mankamentem jest dość pracochłonne usuwanie błon ściśle pokrywających mięso.

** - w masie puree z selera ziemniak spełnia rolę wiążącą

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Królik z pikantną kiełbasą salsiccia lub chorizio

Królik wg kuchni śródziemnomorskiej.   Królik tak jak się go robi na wsi nad Morzem Śródziemnym. Czyli niezwykle prosto Składniki : 1 sprawi...