wtorek, 21 września 2021

Strugana sałatka. Brzmi mało ciekawie ale smakowo odlotowa!

W zasadzie różni się od innych sałatek głównie sposobem krojenia. Wbrew pozorom ma to niebagatelny wpływ na końcowe wrażenia smakowe.
 

Podstawą doskonałości smaku jest dojrzały i świeży melon mający miąższ pomarańczowego koloru

Składniki:
miąższ absolutnie dojrzałego melona koloru pomarańczowego
świeży ogórek sałatkowy
cukinia zielona
cukinia żółta
olej o neutralnym smaku - jeśli kto ma olej mandarynkowy zamiast pieprzu
sok świeżo wyciśnięty z limetki
pieprz mandarynkowy* względnie w zastępstwie syczuański
szczypta soli
 
Wykonanie:
1.) Ilości zastosowanych składników powinny być w miarę jednakowe. Melon obrać ze skóry i pozbawić pestek. Z pozostałych składników tylko usunąć pestki.
 
2.) Obieraczką do jarzyn ciąć na cienkie paski 1 - 1,5 cm. Doprawić i wymieszać. Przed podaniem trzymać w chłodzie.
 
3.) Podawanie: podawać do dań z ryb lub białych mięs.
 
Przykład zastosowania: razem z sałatką kartoflaną do pstrąga z patelni
 
* - pieprz mandarynkowy - bywa do nabycia w specjalistycznych sklepach wysyłkowych. 
 WAŻNE! Stosuje się wyłącznie do aromatyzowania potraw podawanych na zimno. Inaczej traci cały urok zapachu mandarynek.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...