wtorek, 14 września 2021

Lekka puszysta baba o smaku cytrynowym.

Puszysta baba cytrynowa z mączką kartoflaną. Okazja wypróbowania przepisu do powtórzenia w późniejszym terminie. Próba jest jak najbardziej wskazana bowiem bywa, że nie zawsze się udaje. Szczególnie jeśli ktoś nie ma dostatecznego doświadczenia w kuchni!

Ręczę, że smakuje wyjątkowo wspaniale!
Składniki:
5 żółtek
10 dag cukru pudru
szczypta soli
10 dag mączki kartoflanej (względnie kukurydzianej)
5 dag gładkiej mąki pszennej
sok z 1 cytryny
otarta skórka z ½ cytryny

5 białek
10 dag cukru
szczypta soli

Wykonanie:
1.) Piekarnik rozgrzać do 170°C.

2.) Żółtka z cukrem i szczyptą soli ubić na białą masę. Dodać sok z 1 cytryny, otartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać. Stale mieszając drewnianą łyżką, po łyżce stopniowo dodawać obie wymieszane ze sobą mąki.

3.) Kolejno z białek z cukrem i szczyptą soli, szybko ubić kremową pianę.
Ostrożnie i porcjami dodać do masy żółtkowej.
Natychmiast wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy.

4.) Niezwłocznie wstawić do piekarnika na dolną szynę. Czas pieczenie - ok. 1 godzina. 
Grzeje góra + dół!

Ponieważ w cieście jest mało tzw. masy suchej, baba stygnąc może nieco
osiąść. Nie należy się tym przejmować, bo i tak pozostanie puszysta.
Po wyłączeniu piekarnika, przez 10 minut trzymać w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wytrząsać z formy, kiedy wypiek jest jeszcze gorący!

Kroić dopiero po zupełnym wystudzeniu!!!

Tadeusz Gwiaździński

 Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...