Ręczę, że smakuje wyjątkowo wspaniale! |
5 żółtek
10 dag cukru pudru
szczypta soli
10 dag mączki kartoflanej (względnie kukurydzianej)
5 dag gładkiej mąki pszennej
sok z 1 cytryny
otarta skórka z ½ cytryny
5 białek
10 dag cukru
szczypta soli
10 dag cukru
szczypta soli
Wykonanie:
1.) Piekarnik rozgrzać do 170°C.
2.) Żółtka z cukrem i szczyptą soli ubić na białą masę. Dodać sok z 1 cytryny, otartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać. Stale mieszając drewnianą łyżką, po łyżce stopniowo dodawać obie wymieszane ze sobą mąki.
3.) Kolejno z białek z cukrem i szczyptą soli, szybko ubić kremową pianę.
Ostrożnie i porcjami dodać do masy żółtkowej.
Natychmiast wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy.
4.) Niezwłocznie wstawić do piekarnika na dolną szynę. Czas pieczenie - ok. 1 godzina.
Grzeje góra + dół!
|
Po wyłączeniu piekarnika, przez 10 minut trzymać w piecu przy lekko
uchylonych drzwiczkach.
Wytrząsać z formy, kiedy wypiek jest jeszcze gorący!
Kroić dopiero po zupełnym wystudzeniu!!!
Wytrząsać z formy, kiedy wypiek jest jeszcze gorący!
Kroić dopiero po zupełnym wystudzeniu!!!
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.