wtorek, 14 września 2021

Lekka puszysta baba o smaku cytrynowym.

Puszysta baba cytrynowa z mączką kartoflaną. Okazja wypróbowania przepisu do powtórzenia w późniejszym terminie. Próba jest jak najbardziej wskazana bowiem bywa, że nie zawsze się udaje. Szczególnie jeśli ktoś nie ma dostatecznego doświadczenia w kuchni!

Ręczę, że smakuje wyjątkowo wspaniale!
Składniki:
5 żółtek
10 dag cukru pudru
szczypta soli
10 dag mączki kartoflanej (względnie kukurydzianej)
5 dag gładkiej mąki pszennej
sok z 1 cytryny
otarta skórka z ½ cytryny

5 białek
10 dag cukru
szczypta soli

Wykonanie:
1.) Piekarnik rozgrzać do 170°C.

2.) Żółtka z cukrem i szczyptą soli ubić na białą masę. Dodać sok z 1 cytryny, otartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać. Stale mieszając drewnianą łyżką, po łyżce stopniowo dodawać obie wymieszane ze sobą mąki.

3.) Kolejno z białek z cukrem i szczyptą soli, szybko ubić kremową pianę.
Ostrożnie i porcjami dodać do masy żółtkowej.
Natychmiast wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy.

4.) Niezwłocznie wstawić do piekarnika na dolną szynę. Czas pieczenie - ok. 1 godzina. 
Grzeje góra + dół!

Ponieważ w cieście jest mało tzw. masy suchej, baba stygnąc może nieco
osiąść. Nie należy się tym przejmować, bo i tak pozostanie puszysta.
Po wyłączeniu piekarnika, przez 10 minut trzymać w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wytrząsać z formy, kiedy wypiek jest jeszcze gorący!

Kroić dopiero po zupełnym wystudzeniu!!!

Tadeusz Gwiaździński

 Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...