wtorek, 18 stycznia 2022

Salsice - pikantne włoskie kiełbaski z hiszpańską papryczką pimentos

Ta zastosowana hiszpańska zielona papryczka charakteryzuje się tym, że większość strączków jest łagodna w smaku. Jednak czasami nieoczekiwanie trafia się na piekielnie ostry egzemplarz, który optycznie nie różni się od pozostałych. Dlatego jeżeli będzie jedzona w strączkach powinna być konsumowana ze zwiększoną ostrożnością.

Można też kiełbaski zawijać w plastry boczku. Byle nie był wędzony.
Składniki: 
8 sztuk włoskich białych kiełbasek (w zastępstwie surowa polska biała kiełbasa) 
0,5 małej białej cebuli 
1 czubata łyżka drobno pokrojonego włoskiego boczku: "pancetta"* (żadnego wędzonego!) 
100 - 150 g strąków hiszpańskiej zielonej papryczki pimentos**
 
Grilowane w całości strączki pimentos
0,5 bulwy włoskiego kopru wielkości piłki tenisowej
 
0,5 płaskiej łyżeczki suszonych nasion włoskiego kopru (względnie sparzonego kminku) 
0,7 szklanki wytrawnego białego wina 
1 łyżka białego octu balsamico 
1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku 
kilka ziaren czarnego pieprzu 
3 + 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 
sól 
czarny pieprz świeżo mielony

 

Wykonanie: 
1.) Cebulę pokroić w słomkę i razem z kiełbaskami pod przykryciem usmażyć na teflonowej patelni.  
 
2.) Paprykę umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowy i usunąć całe gniazda nasienne. Poprzecznie pokroić w cienką niteczkę.  
 
3.) Z bulwy włoskiego kopru wyciąć twardy trzon i wyrzucić. Cienko poszatkować poprzecznie do przebiegu włókien. 
 
4.) W odpowiednim głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony boczek i często mieszając smażyć ok. 2 minuty. Na to wrzucić poszatkowany włoski koper i ziarna czarnego pieprzu. Dalej krótko smażyć uważając aby fenkuł nie przywierał do dna. Wlać wino i dobrze wymieszać. Zmniejszy c ogień do minimum i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.  
 
5.) Wtedy dodać sproszkowany bulion i pokrojoną paprykę. Dodać ocet, wymieszać i nadal pod przykryciem dusić tak długo aż pokrojony włoski koper dostatecznie zmięknie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby dosolić. 
 
6.) Podawanie: układając na wierzchu kiełbaski z cebulą, podawać jako gorącą przystawkę.

 

* - pancetta - zrolowany włoski boczek, sprzedawany najczęściej w takiej formie; może być solony lub lekko wędzony; do opisywanej potrawy nadaje sie tylko w wersji solonej

 

** - małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón), pochodzą z miasta Padrón znajdującego się na terenie hiszpańskiej Galicji; w grilowanej formie bardzo popularne jako uzupełnienie bufetu
 
Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...