Ta zastosowana hiszpańska zielona papryczka charakteryzuje się tym, że większość strączków jest łagodna w smaku. Jednak czasami nieoczekiwanie trafia się na piekielnie ostry egzemplarz, który optycznie nie różni się od pozostałych. Dlatego jeżeli będzie jedzona w strączkach powinna być konsumowana ze zwiększoną ostrożnością.
Można też kiełbaski zawijać w plastry boczku. Byle nie był wędzony. |
Składniki:
8 sztuk włoskich białych kiełbasek (w zastępstwie surowa polska biała
kiełbasa)
0,5 małej białej cebuli
1 czubata łyżka drobno pokrojonego włoskiego boczku: "pancetta"* (żadnego wędzonego!)
100 - 150 g strąków hiszpańskiej zielonej papryczki pimentos**
0,5 płaskiej łyżeczki suszonych nasion włoskiego kopru (względnie sparzonego kminku)
0,7 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka białego octu balsamico
1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
kilka ziaren czarnego pieprzu
3 + 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól
czarny pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
1.) Cebulę pokroić w słomkę i razem z kiełbaskami pod przykryciem usmażyć
na teflonowej patelni.
2.) Paprykę umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowy i usunąć całe gniazda
nasienne. Poprzecznie pokroić w cienką niteczkę.
3.) Z bulwy włoskiego kopru wyciąć twardy trzon i wyrzucić. Cienko
poszatkować poprzecznie do przebiegu włókien.
4.) W odpowiednim głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony boczek
i często mieszając smażyć ok. 2 minuty. Na to wrzucić poszatkowany włoski koper
i ziarna czarnego pieprzu. Dalej krótko smażyć uważając aby fenkuł nie
przywierał do dna. Wlać wino i dobrze wymieszać. Zmniejszy c ogień do minimum i
dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
5.) Wtedy dodać sproszkowany bulion i pokrojoną paprykę. Dodać ocet, wymieszać i nadal pod przykryciem dusić tak długo aż pokrojony
włoski koper dostatecznie zmięknie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym czarnym
pieprzem i w razie potrzeby dosolić.
6.) Podawanie: układając na wierzchu kiełbaski z cebulą, podawać jako gorącą przystawkę.
* - pancetta - zrolowany włoski boczek, sprzedawany najczęściej w takiej formie; może być solony lub lekko wędzony; do opisywanej potrawy nadaje sie tylko w wersji solonej
** - małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón), pochodzą z miasta Padrón znajdującego się na terenie hiszpańskiej Galicji; w grilowanej formie bardzo popularne jako uzupełnienie bufetu
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.