Wśród domowników danie zwane jest flaczkami z kalmarów. Jeśli nie prosto z morza to w mrożonej postaci są dostępne przez cały rok.
Składniki:
2 tuszki świeżych
kalmarów (2 x ca. 12 - 15 cm długości)
6 sztuk suszonych
pomidorów z oliwnej zalewy
30 g solonej
słoniny w cienkich plastrach (najlepiej włoskiej Lardo)
50 ml wytrawnego
białego wina
suszona papryczka
chili
czarny pieprz
prosto z młynka
sól morska
1 łyżka masła
Wykonanie:
1.) Kalmary oczyścić i po przecięciu wzdłuż jednego
z boków rozłożyć na połowy. Wytrzeć do sucha. Kolejno podłużnie oddzielić od
siebie powstałe połowy. Następnie poprzecznie obie pokroić w cienką słomkę. Tak
cienka jak tylko się da! Tak samo postąpić z możliwie cienkimi plastrami
słoniny.
2.) Połówki
pomidorów wyjąć z zalewy i dokładnie osączyć. Pokroić jw.
3.) Na teflonowej
patelni o grubym dnie roztopić słoninę. Wrzucić pokrojone
kalmary i pomidory. Często mieszając przesmażyć krótko na dość mocnym ogniu.
Po
1,5 – 2 minutach dodać wino,
sproszkowaną papryczkę chili, czarny pieprz prosto z młynka i w razie
konieczności sól. Kilka razy szybko wymieszać. UWAGA! Ostrożnie z
ilością soli bowiem w słoninie i w pomidorach może być jej wystarczająco dużo. Na
koniec dla zapachu dodać łyżkę masła a gdy się rozpuści natychmiast podawać.
4.) Podawanie:
podawać z białym pulchnym pieczywek jako gorącą przekąskę.
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.