Czasem przepis zaleca wielogodzinne moczenie soczewicy przed gotowaniem. Wszystko zależy od stopnia wysuszenia |
Składniki:
750 g suszonych ziaren soczewicy
1,5 l bulionu z kurczaka
4 łyżki octu balsamico
2 pęczki warzyw do rosołu
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku (nie obowiązkowo)
250 g chudego boczku, (jeżeli wędzonego to tylko lekko)
6 par parówek
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka przyprawy maggi w płynie, względnie sosu sojowego
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) W odpowiednio dużym garnku zalać soczewicę zimnym rosołem na tyle aby lekko ją pokryła. Resztę trzymać w pogotowiu.
Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i dalej gotować przez ok. 20 minut. W tym czasie umyć i oczyścić warzywa, cebulę i czosnek.
Pokroić w kostkę i dodać do garnka z soczewicą.
2.) Kolejno dodać boczek pokrojony w taką samą kostkę jak warzywa.
Pod przykryciem gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
W razie potrzeby uzupełniać pozostałym rosołem.
3.) Parówki pokroić w grube talarki i na 10 minut wrzucić do gotującej się zupy, którą kolejno doprawić solą, pieprzem i majerankiem. W razie potrzeby przyprawą maggi w płynie. Na sam koniec wlać ocet i tylko raz zagotować.
4.) Podawanie: jako danie obiadowe podawać z razowym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.