piątek, 14 stycznia 2022

Cipollata to włoska zupa ze świeżych pomidorów

Cipollata jest gotowana na bazie świeżych pomidorów jaj roztrzepanych z parmezanem. Tym różni się od zwykłych zup pomidorowych, do których często dodaje się przecier albo pomidory z puszki.

Zamiast zielonej pietruszki jako zieleninę dodaje się siekane listki świeżej bazylii
 
Składniki: 
0,5 litra mocnego rosołu warzywnego (względnie drobiowego) 
1 biała cebula średniej wielkości 
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 
5 - 6 dojrzałych słodkich pomidorów średniej wielkości 
3 jaja 
3 łyżki świeżo startego parmezanu 
0,5 szklanki zielonych listków bazylii, świeżo zerwanych 
sól 
czarny pieprz prosto z młynka wg indywidualnego smaku

 

Wykonanie: 
1.) Cebulę pokroić w słomkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem soli.
 
Cebuli w żadnym wypadku nie powinno się rumienić
Zalać rosołem i pod przykryciem na maleńkim ogniu gotować ok. 10 minut.
 
2.) W tym czasie pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Wyciąć czysty miąższ i pokroić go w drobną kostkę.  Po upływie wspomnianych 10 minut dodać do gotującej się cebuli. Gotować dalsze 5 minut nadal na najmniejszym ogniu. 
 
3.) Wycięte środki razem ze skorą i pestkami przetrzeć przez gęste sito. Starannie zebrać ściekający płyn i zachować. 
 
4.) Parmezan zetrzeć na tarle. Jaja roztrzepać i dodać parmezan. Wymieszać z płynem zebranym spod przecieranych pomidorów. Listki bazylii posiekać ale niezbyt drobno. 
5.) Stale mieszając do lekko gotującej się zupy cienkim strumyczkiem wlewać roztrzepana jaja z parmezanem.  W razie potrzeby doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka. 
 
6.) Podawanie: po upływie 1 minuty podawać. Na wydaniu posypać posiekanymi listkami bazylii.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Salsice - pikantne włoskie kiełbaski z hiszpańską papryczką pimentos

Ta zastosowana hiszpańska zielona papryczka charakteryzuje się tym, że większość strączków jest łagodna w smaku. Jednak czasami nieoczekiwan...