Tradycyjne zimowe przyzwyczajenia nakazują jeść dużo i tłusto. Czasem jednak odzywa się w człowieku chęć na coś lżejszego co by odciążyć żołądki przepełnione mięsem i smalcem.
3 x po 300 g różnych gatunków ryb morskich o spoistym mięsie
Między innymi do takich należy doskonała w smaku ryba, w Polsce zwana żabnicą. Można zastąpić świeżym węgorzem albo nawet filetem z sandacza |
1 mała bulwa kopru włoskiego (fenkuła)
1 mała cukinia (nie obowiązkowo)
1 puszka pasteryzowanych pomidorów (400 g)
1 - 2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Dowolne warzywo, np. bulwę kopru włoskiego (jak na zdjęciu poniżej), albo
cukinię, cienko poszatkować i poddusić w kilku łyżkach oliwy, z dodatkiem 1/2
kieliszka białego wytrawnego wina. Doprawić solą i
pieprzem.
2.) Gdy warzywo zmięknie, dodać pomidory z puszki i
dalej dusić na maleńkim ogniu.
3.) W tym czasie, oczyszczone z błon mięso ryby, szybko pokroić w dużą kostkę. Solić tuż przed przełożeniem na patelnię!
4.)
5.) Zdjąć z ognia. Wymieszać. Posypać rozdrobnioną zieloną pietruszką, i stawiać patelnię na desce na środku stołu. Każdy nabiera sobie w/g woli i swawoli.
|
5.) Zdjąć z ognia. Wymieszać. Posypać rozdrobnioną zieloną pietruszką, i stawiać patelnię na desce na środku stołu. Każdy nabiera sobie w/g woli i swawoli.
|
10 - 12
minut.
Wprawdzie to już nie ragout ale gwarantuję, że w tym samym sosie też smakuje |
Filet z żabnicy w tym samym sosie |
7.) Podawanie: jak wyżej, podawać z pulchnym białym pieczywem do
wymazywania sosu.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.