piątek, 28 stycznia 2022

Ragout z morskiej ryby. Bez cebuli.

Tradycyjne zimowe przyzwyczajenia nakazują jeść dużo i tłusto. Czasem jednak odzywa się w człowieku chęć na coś lżejszego co by odciążyć żołądki przepełnione mięsem i smalcem.
 
Zwłaszcza zimą choćby ze 2 - 3 razy w tygodniu trzeba jeść ryby
Składniki:
3 x po 300 g różnych gatunków ryb morskich o spoistym mięsie
 
Między innymi do takich należy doskonała w smaku ryba, w Polsce zwana żabnicą. Można zastąpić świeżym węgorzem albo nawet filetem z sandacza

1 mała bulwa kopru włoskiego (fenkuła)
1 mała cukinia (nie obowiązkowo)
1 puszka pasteryzowanych pomidorów (400 g)
1 - 2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Dowolne warzywo, np. bulwę kopru włoskiego (jak na zdjęciu poniżej), albo cukinię, cienko poszatkować i poddusić w kilku łyżkach oliwy, z dodatkiem 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem.
 
 
2.)  Gdy warzywo zmięknie, dodać pomidory z puszki i dalej dusić na maleńkim ogniu.
 

3.)
W tym czasie, oczyszczone z błon mięso ryby, szybko pokroić w dużą kostkę. Solić tuż przed przełożeniem na patelnię!
 
4.)

Wrzucić na warzywo z pomidorami. Nie mieszać! Na małym ogniu dusić pod przykryciem ok. 7 minut



5.)
Zdjąć z ognia. Wymieszać. Posypać rozdrobnioną zieloną pietruszką, i stawiać patelnię na desce na środku stołu. Każdy nabiera sobie w/g woli i swawoli. 
 


6.) Albo wariant II. Cienko poszatkowaną cukinię, poddusić z młodą cebulką i pomidorami. Gdy cukinia gotowa, kłaść na powstały sos całe posolone filety i pod przykryciem, na małym ogniu dusić 
10 - 12 minut.
 
Wprawdzie to już nie ragout ale gwarantuję, że w tym samym sosie też smakuje

 
Filet z żabnicy w tym samym sosie

 7.) Podawanie: jak wyżej, podawać z pulchnym białym pieczywem do wymazywania sosu.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...