wtorek, 25 stycznia 2022

Filet z pstrąga gotowany nad parą

Wprawdzie karnawał mamy w pełni ale nie wszyscy mają zdrowe żołądki. Dlatego dla odmiany coś lżejszego. Przepis na 4 porcje.

Można podawać z samą marchewką albo np. z plackiem kartoflanym jak na zdjęciu

Składniki:
2 filety z pstrąga oczyszczone z ości i bez skóry
2 - 4 marchewki
1 łyżka masła
0,25 szklanki rosołku warzywnego, względnie wywaru z ryby
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Marchew obrać i przy pomocy specjalnego urządzenia* wykonać "loczki".

Wygląda jak duża temperówka, przy pomocy której można wycinać różne ozdoby z warzyw
 
"Loczki" z marchewki poddusić w małym rondelku z dodatkiem masła i rosołku warzywnego
 
Dla osób na diecie - nie solić.
 
2.) Filety z pstrąga lekko posolić na 10 minut przed.
 
3.) Podawanie: podawać z dowolnym dodatkiem jak na zdjęciu u góry.


* do nabycia w lepiej zaopatrzonych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...