Poniżej dwa przepisy warte wypróbowania.
Nr. 1 - Drożdżówka nadziewana cebulą.
|
Na zdjęciu jako kompozycja przystawki w towarzystwie kawałka wędzonego pstrąga. Wspaniale nadaje się również jako przegryzka do np czerwonego czystego barszczu
|
Składniki ciasto:
200 + 200 g mąki pszennej
20 g
świeżych drożdży
2 żółtka
100 ml oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
Składniki:
farsz
3 - lub 4 średniej wielkości cebule (obfitość wg indywidualnego smaku)
0,5 łyżki
sklarowanego masła
sól
pieprz
Na wydaniu: roztopione gorące masło
Wykonanie:
1.) Podgrzać mleko do temperatury ok. 40°C. Drożdże pokruszyć i zalać połową
szklanki ciepłego mleka. Mieszając odczekać aż się rozpuszczą. Dodać 1 płaską
łyżkę mąki i wymieszać. Pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2.) 200 g przesianej mąki wymieszać z solą. Dodać żółtka, oliwę i wyrośnięty
zaczyn. Dobrze wymieszać, posypać 2 łyżkami mąki i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce
na 45 minut.
3.) Kolejno z drugiej miarki 200 g dodatkowo pobrać nieco mąki i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe będzie wtedy
kiedy samo będzie odchodzić od ścianek miski lub powierzchni stolnicy. Czyli w
razie potrzeby trzeba stale podsypywać po 1 łyżce mąki. Rozwałkować na
prostokąt o długości posiadanej formy do pieczenia.
4.) 3 cebule obrać i pokroić w cienką słomkę. Przełożyć
na rozgrzaną patelnię z 0,5 łyżki sklarowanego masła i kilka razy wymieszać.
Smażyć na średnim ogniu przez 5 - 7 minut. Zależy od tego jak grubo była
pokrojona. Im grubsze słomki cebuli - tym dłużej. Lekko przestudzić.
5.) Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok.
0.5 cm. Na powierzchni rozwałkowanego ciasta równomiernie rozprowadzić
podsmażoną cebulę. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.. Zwinąć w ciasną
roladę.
6.) Żaroodporną formę wyłożyć
papierem do pieczenia. Przełożyć do nie gotowy rulon ciasta. Posmarować oliwą i
wstawić na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Grzeje góra + dół.
Po 15 minutach na dalszy kwadrans zmniejszyć temperaturę do 180°C. Po
upieczeniu ostudzić.
7.) Podawanie:
Jak na zdjęciu podawać z wędzonym pstrągiem, albo z plastrem wędzonego łososia włożonym
między dwie kromki cebularza. Albo na ciepło jako danie śniadaniowe z jajem na miękko
ugotowanym w koszulce podzielonym poprzecznie na połowy. We wszystkich wersjach nie zawadzi
podlać roztopionym masłem.
Nr. 2 Cebula nadziewana jako dodatek do pieczonych mięs typu jagnięcina lub wołowina.
|
Dwa gatunki cebuli do wyboru. Do nadziewania najlepiej nadaje się ta czerwona bowiem jest łagodniejsza w smaku
|
Składniki:
8 czerwonych cebul średniej wielkości
2 jabłka typu szara reneta lub inne o wyraźnie kwaśnym smaku
sok z cytryny
1 średniej wielkości jędrna marchew
1 spory ząbek czosnku
0,25 l octu jabłkowego* (6%) 0,5 l przegotowanej wody**
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
1.) Obrane cebule wydrążyć. Wyciętą masę drobno pokroić bardzo ostrym nożem. Nie siekać.
2.) Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle. Otrzymaną masę skropić sokiem z cytryny aby zapobiec czernieniu.
3.) Obraną marchew zetrzeć na średnim tarle.
4.) Wszystkie rozdrobnione masy wymieszać ze sobą dodając sól i pieprz do smaku. Dociskając, ciasno nadziać wydrążone cebule.
5.) Ocet wymieszać z wodą i na krótko doprowadzić do wrzenia. Powstałą marynatę przestudzić i doprawić solą w ilości wg własnego smaku.
6.) Nadziane cebule, jedna obok drugiej ciasno umieścić w glinianym lub szklanym naczyniu. Zalać marynatą na tyle aby lekko pokryła cebule i odstawić w chłodne miejsce na 5 – 6 godzin.
7.) Tuż przed podawaniem obrać czosnek i pokroić do w możliwie drobną kosteczkę. Nie siekać.
8.) Podawanie: nadziane cebule podawać osączone z marynaty i posypane pokrojonym czosnkiem. Podawać do mięsnych pieczeni doprawionych z charakterem.
* proporcje octu i wody powinny być tak dobrane aby otrzymać przyjemny kwaskowy smak marynaty
** - wody z octem (ilość marynaty) powinno być tyle ,aby po zalaniu cebul w naczyniu zostały lekko pokryte płynem
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.