czwartek, 13 kwietnia 2023

Śledź z sałatką z buraków i jabłka

Koniec świątecznego obżarstwa. Komu ciężko dojść do siebie po nadmiarze jedzenia, temu proponuję wyśmienitą w smaku przekąskę - lub zakąskę, jak kto woli.


Tak skomponowana sałatka smakiem wyjątkowo koresponduje ze śledziem
 
Składniki:
2 filety śledziowe
1 mały ugotowany czerwony burak
1 jabłko (kwaśne)
1 mała cebulka szalotka
olej rzepakowy
sok świeżo wyciśnięty z cytryny
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Filety śledziowe osączyć i osuszyć. Podzielić na porcje.

2.) Burak obrać i zetrzeć na grubym tarle. Tak samo postąpić z jabłkiem. Cebulkę obrać i pokroić w drobne pół talarki.

3.) Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić.

4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu na zakąskowych talerzykach, uzupełniając razowym pieczywem.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...