czwartek, 20 kwietnia 2023

Troć pieczona w całości

Od wędkarza dostałem sporą troć*. Nie bagatela bo dobre 820 g. Jedyną słuszną metodą było upieczenie w całości.

Na zdjęciu podana ze szparagami morskimi, duszoną kapustą i sałatką z cykorii w jogurcie

Składniki:
sprawiona tusza troci*, 750 g bez łba i płetwy ogonowej
oliwa z oliwek
5 - 7 sporych świeżych listków szałwii
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Sprawioną tuszę ryby na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki. Posolić i doprawić pieprzem z zewnątrz i od środka. Umieścić w odpowiednio dużej formie do pieczenia i podlać oliwą z oliwek.

2.) Wstawić na środkową półkę do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 170 stopni C. 
Zapiekać ok. 45 - 50 minut. Gotowość poznaje się po próbie usunięcia w palcach płetwy grzbietowej. Jeżeli da się łatwo oddzielić od tuszy, ryba jest wystarczająco upieczona.

3.) Przy pomocy 2 łyżek zdjąć skórę i oddzielając od kręgosłupa filetować rybę ba porcje.

Taka spora ryba wystarcza na 5 - 6 porcji obiadowych

4.) Podawanie: podawać prosto z piekarnika z dowolnymi dodatkami.

* - troć - pyszna królewska ryba z tej samej rodziny co łosoś i pstrągi

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...