czwartek, 20 kwietnia 2023

Troć pieczona w całości

Od wędkarza dostałem sporą troć*. Nie bagatela bo dobre 820 g. Jedyną słuszną metodą było upieczenie w całości.

Na zdjęciu podana ze szparagami morskimi, duszoną kapustą i sałatką z cykorii w jogurcie

Składniki:
sprawiona tusza troci*, 750 g bez łba i płetwy ogonowej
oliwa z oliwek
5 - 7 sporych świeżych listków szałwii
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Sprawioną tuszę ryby na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki. Posolić i doprawić pieprzem z zewnątrz i od środka. Umieścić w odpowiednio dużej formie do pieczenia i podlać oliwą z oliwek.

2.) Wstawić na środkową półkę do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 170 stopni C. 
Zapiekać ok. 45 - 50 minut. Gotowość poznaje się po próbie usunięcia w palcach płetwy grzbietowej. Jeżeli da się łatwo oddzielić od tuszy, ryba jest wystarczająco upieczona.

3.) Przy pomocy 2 łyżek zdjąć skórę i oddzielając od kręgosłupa filetować rybę ba porcje.

Taka spora ryba wystarcza na 5 - 6 porcji obiadowych

4.) Podawanie: podawać prosto z piekarnika z dowolnymi dodatkami.

* - troć - pyszna królewska ryba z tej samej rodziny co łosoś i pstrągi

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...