czwartek, 13 lipca 2023

Łatwe i szybkie ciasto z kaszą manną i jabłkami. Powtórka z czerwca roku 2010.

Swego czasu przepis krążył po Polsce. Prezentowaną wersję pod okiem mamy wykonał 6 letni wówczas Mikołaj z Olsztyna. Cytuję bo w tamtym czasie post miał kilkadziesiąt tysięcy wyświetleń!
 
Łatwe i szybkie ciasto z kaszą manną i jabłkami.
 
 
Wygląda jak szarlotka i smakuje wyśmienicie
 Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka gładkiej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (moim zdaniem, można z tego zrezygnować, bo i tak nie zdoła on wydźwignąć ciężkiego ciasta do góry)
1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szarej renety)
 
Do tego ciasta nadają się tylko kwaśne jabłka. Ewentualne zastąpienie słodkimi zepsuje cały urok smaku
 
0,5 łyżki mielonego cynamonu
20 dag masła + 1 łyżka do wysmarowania formy

Wykonanie:
1.) Piekarnik rozgrzać do 180°C. 
 
2.) Formę wysmarować masłem. Cukier, kaszę mannę i mąkę, wymieszać ze sobą.
UWAGA! Proszek do pieczenia (jeżeli zostanie zastosowany) należy domieszać dopiero w ostatniej chwili.
 
Mąka musi być w miarę równo rozprowadzona na dnie formy
 
3.)  Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubym tarle. 
UWAGA! Sposób rozdrobnienia jabłek jest dowolny. Można zetrzeć na tarle albo pokroić w grubą kostkę. Ale bez względu na to i tak najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
 
Tarte jabłka z cukrem
 
4.) Po ew. domieszaniu proszku do pieczenia na dnie formy równomiernie rozprowadzić 1/3 suchej masy. To pokryć równo połową startych jabłek.
 
Koniecznie wygładzić powierzchnię grzbietem łyżki
 
Kolejno: następna 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta mąki z kaszą i cukrem.
 
 
Po wyrównaniu całość równomiernie pokryć kawałkami zimnego masła.
 
 
4.) Niezwłocznie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na dolnej półce (grzeje góra + dół) ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Kroić dopiero po ostudzeniu.
Po ostygnięciu, na wydaniu posypać cukrem pudrem.


Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...