Lato więc sezon na party na tarasie, w ogrodzie lub na działce. Grzanki albo kanapki są obowiązkowym składnikiem zimnego bufetu.
Przy okazji dobra rada dla grilujących. Kiełbasy typu podwawelska, zwyczajna, itp. ze względu na zawartość saletry nie nadają się do grilowania. W bardzo wysokiej temperaturze powstają związki szkodliwe dla naszego przewodu pokarmowego. Grilować powinno się jedynie wyroby zadeklarowane do obróbki na grillu. Ale zawsze nie zwadzi sprawdzić zestaw składników na etykiecie!
Przepis na majonez bez żółtka może się przydać bo wiele osób tego unika.
Kanapki z majonezem bez żółtka
Grzanki (albo kanapki) z majonezem tuńczykowym |
1 łyżka gładkiego rzadkiego twarożku
100 g tuńczyka z konserwy w oliwie
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wszystkie
składniki muszą mieć jednakową temperaturę!
1 szczupła długa bułka paryska
2 - 3 obrane ząbki czosnku
krewetki lub pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie:
1.) W
głębokim naczyniu o wysokich ściankach przy pomocy blendera zmiksować mleko
z dodatkiem soku z cytryny, musztardy i przypraw. Jeżeli mikser ma regulowane
obroty, nastawić na małą moc. Po 2 – 3 minutach zacząć cienkim strumieniem
wlewać oliwę aż do jej wyczerpania.
2.) Tuńczyka
dokładnie osączyć z zalewy oliwnej i rozgnieść widelcem na miazgę. Przy pomocy
blendera zmiksować z twarożkiem na gładką masę.
Na koniec dla zagęszczenia dodać tuńczyka zmiksowanego z twarożkiem i już dalej
nie miksować.
Wymieszać miotełką do ubijania piany z białek. W razie potrzeby doprawić solą i
pieprzem.
3.) Szczupłą bułkę paryską pokroić w skośne plastry o grubości małego palca.
Ciasno ułożyć na papierze do pieczenia rozpostartego na blasze i krótko zapiec
na górnej półce w piekarniku do zrumienienia. Grzeje sama góra. Temperatura
200°C.
4.) Jeszcze gorące posmarować ząbkiem czosnku po przypieczonej stronie.
Po ostudzeniu smarować otrzymanym sosem majonezowym. Na wydaniu udekorować albo
obranymi krewetkami albo połówkami koktajlowych pomidorków.
Dowolna usmażona ryba na zimno pod majonezem tuńczykowym |
5.) Podawanie: podawać w dowolnych wariantach
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.