Roladki z piersi kurczaka z "włoskim" nadzieniem.
Włoskie roladki z sosem beszamel i z polskimi kopytkami |
2 - 3 świeże piersi kurczaka bez skóry
4 łyżki serka ricotta
4 łyżki drobno pokrojonych świeżych listków bazylii
1 łyżka drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
1 jajo
tarta bułka w ilośi do zagęszczenia nadzienia
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
marynowane kapary
kilka pomidorków koktajlowych
1 szklanka rzadkiego sosu beszamel
0,5 łyżeczki mączki kartoflanej
olej rzepakowy do smażenia
masło do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Piersi kurczaka przepołowić horyzontalnie i nieco rozklepać tak jak mięso na kotlety.
Na 10 minut przed smażeniem doprawić solą i pieprzem.
2.) Kolejno wymieszać serek z roztrzepanym jajem, tartą bułką, posiekanymi listkamoi bazylii i suszonych pomidorów. Doprawić solą i pieprzem. Ma powstać niezbyt gęsta pasta, którą szczodrze posmarować rozklepane piersi kurczaka.
Zwinąć w dość ścisłe roladki.
3.) Smażyćna średnio rozgrzanej patelni w mieszance oleju i masła.
4.) Osobno zagotować sos. Wrzucić dobrze osączone kapary, pokrojone pmidorki.
Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wdedy dodać zieloną pietruszkę.
Wymieszać i doprawić wg własnego gustu.
5.) Podawanie: podawać z kopytkami albo w głębokim sosie pomidorowo kaparowym.
4.) Osobno zagotować sos. Wrzucić dobrze osączone kapary, pokrojone pmidorki.
Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wdedy dodać zieloną pietruszkę.
Wymieszać i doprawić wg własnego gustu.
5.) Podawanie: podawać z kopytkami albo w głębokim sosie pomidorowo kaparowym.
Roladki w sosie kaparowo pomidorowym |
5.) Podawanie: podawać z kopytkami albo w głębokim sosie kaparowo pomidorowym .
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.