Sardele - to małe morskie rybki żyjące w ogromnych stadach. Śmiało można je porównać do polskich śledzi bałtyckich. Nie należy mylić ze znacząco większymi sardynkami.
Patrz wyjaśnienie jaka jest różnica:
|
We Włoszech zwane alici bądź acciuga
|
Smażone sardele z marynowanymi oliwkami lub papryką.
Szybka
i łatwa przekąska na 6 - 8 osób.
|
Wymarzone czekadełko na upalne dni. Nie syci,
nie rozgrzewa a pobudza apetyt! Często na przyjęciach podaje się je letnio
ciepłe na kartonikach jako przegryzkę do aperitifu. | | |
Składniki: opanierowane usmażone sardele w ilości po 2 na porcję
|
Dokładnie oczyszczone podwójne fileciki przed panierowaniem rozkłada się w tzw. motyla
|
1 łyżka czarnych marynowanych oliwek bez pestek na porcję 1 łyżka nadziewanych zielonych oliwek na porcję1 łyżka pokrojonej czerwonej papryki konserwowej sól oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
1.) w/w składniki jak na powyższym zdjęciu układać na talerzu.
Kanapeczki z sardelą i keczupem.
|
Poprzecznie pokroić bułkę paryską. Cienko posmarować masłem. Na to kleksik łagodnego keczupu i kawałek marynowanej sardeli
|
|
Przed układaniem na kanapkach fileciki należy koniecznie osączyć z oliwy na wsiąkliwym papierze kuchennym
|
Albo z twarożkiem i czerwoną papryką.
Doskonałym urozmaiceniem są listki cykorii uzupełnione serkiem gorgonzola.
Jak widać na powyższych przykładach rozmaitość wariantów jest absolutnie dowolna.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.