czwartek, 21 września 2023

Śródziemnomorskie przekąski z sardeli.

Sardele - to małe morskie rybki żyjące w ogromnych stadach. Śmiało można je porównać do polskich śledzi bałtyckich. Nie należy mylić ze znacząco większymi sardynkami.
Patrz wyjaśnienie jaka jest różnica: 

We Włoszech zwane alici bądź acciuga
 
Smażone sardele z marynowanymi oliwkami lub papryką.  
Szybka i łatwa przekąska na 6 - 8 osób.
  
Wymarzone czekadełko na upalne dni. Nie syci, nie rozgrzewa a pobudza apetyt! Często na przyjęciach podaje się je letnio ciepłe na kartonikach jako przegryzkę do aperitifu.  

Składniki:                                                                                                                                                       opanierowane usmażone sardele w ilości po 2 na porcję

Dokładnie oczyszczone podwójne fileciki przed panierowaniem rozkłada się w tzw. motyla
 

1 łyżka czarnych marynowanych oliwek bez pestek na porcję                                                                     1 łyżka nadziewanych zielonych oliwek na porcję1 łyżka pokrojonej czerwonej papryki konserwowej sól                                                                                                                                                                      oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:
1.) w/w składniki jak na powyższym zdjęciu układać na talerzu.
 
Kanapeczki z sardelą i keczupem.
 
Poprzecznie pokroić bułkę paryską. Cienko posmarować masłem. Na to kleksik łagodnego keczupu i kawałek marynowanej sardeli
 
Przed układaniem na kanapkach fileciki należy koniecznie osączyć z oliwy na wsiąkliwym papierze kuchennym

 
 
Albo z twarożkiem i czerwoną papryką.


Doskonałym urozmaiceniem są listki cykorii uzupełnione serkiem gorgonzola.


Jak widać na powyższych przykładach rozmaitość wariantów jest absolutnie dowolna.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...