Ponieważ napływają prośby o jeszcze, dzisiaj dalszy ciąg propozycji na interesujące obiady.
Klasyczne kopytka ale ze słodkich kartofli podlane sosem z sera gorgonzola i śmietany |
1.) Kopytka ze słodkich kartofli robi się prawie tak samo jak klasyczne. Jeżeli starta na tarle masa będzie zbyt rzadka, obok kaszy manny dodaje się więcej mąki kartoflanej. To wyrówna niedostatek skrobi. Żadnego cukru bo kartofle są słodkie tylko w nazwie.
Filet z pstrąga z patelni podany na puree ze słodkich kartofli |
2.) Na zdjęciu potrawa jest uzupełniona zielonymi szparagami. Do tego dania puree ze słodkich kartofli powinno się nieco podostrzyć papryczką chlili. Inaczej smak będzie mdławy. Poza tym wszystko robi się tak jak zawsze.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.