Wilk morski (albo polski sandacz) z zielonymi szparagami (przepis na 4 porcje)
![]() |
Wilk morski (po polsku labrakas) ze szparagami i czarnym pieprzem marynowanym w soli. |
https://barwysmaku.blogspot.com/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html
1
wilk morski 600 - 700 g (labrakas) można zastąpić powszechnie dostępnym sandaczem)
500
g zielonych szparagów
![]() |
W pewnym sensie można tą morską rybę porównać do naszego sandacza. Mało ości i bardzo smaczne białe mięso. Na polskich stołach jest niestety rzadkością. |
1
czubata łyżeczka drobno pokrojonej białej cebuli (pokrojonej ale nie siekanej!)
1
drobno pokrojony mały ząbek czosnku
1
+ 2 + 3 łyżki oliwy z oliwek
1
płaska łyżka masła
0,25
szklanki bulionu rybnego względnie warzywnego
0,25
szklanki słodkiej śmietanki kremówki (30 - 35%)
0,5
płaskiej łyżeczki mąki kartoflanej
1
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu marynowanego w soli* (nie obowiązkowo) lub
świeżo mielony biały pieprz w zastępstwie ziaren pieprzu marynowanego w soli
sól