Proste i szybkie eleganckie danie dla
unikających jedzenia mięsa.
Składniki:
2 steki świeżego tuńczyka wielkości 5 x 7 cm, ukrojone na grubość męskiego palca Danie można uzupełnić pikantnym sosem pomidorowym. Wtedy jednak zalecane jest zastąpienie szałwii bazylią. |
300 g włoskiego makaronu typu pappardelle
0,5 łyżeczki suszonej szałwii (to ma może zamiennie dodać garść świeżej)
3 łyżki aromatycznego masła
sól
nieco grubiej zmielony czarny pieprz prosto z młynka
5 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
dwa steki ze świeżego tuńczyka
(wielkości mniej więcej 5 x 7 cm) ukrojone na grubość męskiego palca,
przesmażyć obustronnie "lewa - prawa" po 3 - 4 minuty. Solić i
pieprzyć dopiero po zdjęciu z patelni!
Makaron ugorować al dente.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki
masła. Dodać pół łyżeczki suszonej szałwii lub posiekane listki świeżego zioła i wymieszać.
Na to dać gorący makaron i
ponownie wymieszać.
Gorącego tuńczyka pokroić w słupki (jak na
zdjęciu) i dodać do potrawy.
Włosi na wydaniu
(już na talerzu) szczodrze podlewają danie dobrą oliwą z oliwek.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.