środa, 2 maja 2018

Świeży tuńczyk z makaronem wstążki i szałwią


Proste i szybkie eleganckie danie dla unikających jedzenia mięsa.

Danie można uzupełnić pikantnym sosem pomidorowym. Wtedy jednak zalecane jest zastąpienie szałwii bazylią.
Składniki:
2 steki świeżego tuńczyka wielkości 5 x 7 cm, ukrojone na grubość męskiego palca
300 g włoskiego makaronu typu pappardelle
0,5 łyżeczki suszonej szałwii (to ma może zamiennie dodać garść świeżej)
3 łyżki aromatycznego masła
sól
nieco grubiej zmielony czarny pieprz prosto z młynka
5 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:
dwa steki ze świeżego tuńczyka (wielkości mniej więcej 5 x 7 cm) ukrojone na grubość męskiego palca, przesmażyć obustronnie "lewa - prawa" po 3 - 4 minuty. Solić i pieprzyć dopiero po zdjęciu z patelni!
Makaron ugorować al dente.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać pół łyżeczki suszonej szałwii lub posiekane listki świeżego zioła i wymieszać.
Na to dać gorący makaron i ponownie wymieszać.
Gorącego tuńczyka pokroić w słupki (jak na zdjęciu) i dodać do potrawy.
Włosi na wydaniu (już na talerzu) szczodrze podlewają danie dobrą oliwą z oliwek.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...