poniedziałek, 28 maja 2018

Pimentos de padron* z fenkułem jako dodatek do dań głównych


Włoskie kiełbaski albo parówki zawijane w boczek z papryczką pimentos i i fenkułem 
(przepis na 4 porcje)

Na zdjęciu autentyczne włoskie białe kiełbaski smażone z białą cebulą.
Albo parówki zawijane w boczek podane na papryce z fenkułem.
         Składniki:
8 sztuk włoskich białych kiełbasek (w zastępstwie surowa polska biała kiełbasa) albo parówki zawijane w boczek
0,5 małej białej cebuli
1 czubata łyżka drobno pokrojonego włoskiego zrolowanego solonego boczku ":pancetta"*
100 - 150 g strąków hiszpańskiej zielonej papryki pimentos (tzw. "grilowej")
0,5 bulwy włoskiego kopru wielkości piłki tenisowej
0,5 płaskiej łyżeczki suszonych nasion włoskiego kopru (względnie kminku)
0,7 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka białego octu balsamico
1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
kilka ziaren czarnego pieprzu
3 + 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
cebulę pokroić w słomkę i razem z kiełbaskami pod przykryciem usmażyć na teflonowej patelni.
Paprykę umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowy i wyjątkowo usunąć całe gniazda nasienne. W Hiszpanii je się całe strączki razem z pestkami.
Poprzecznie pokroić w cienką niteczkę.
Z bulwy włoskiego kopru wyciąć twardy trzon i wyrzucić. Cienko poszatkować poprzecznie do przebiegu włókien.
W odpowiednim głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony boczek i często mieszając smażyć ok. 2 minuty.. Na to wrzucić poszatkowany włoski koper i ziarna czarnego pieprzu. Dalej krótko smażyć uważając aby fenkuł nie przywierał do dna. Wlać wino i dobrze wymieszać. Zmniejszy c ogień do minimum i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Wtedy dodać sproszkowany bulion i pokrojoną paprykę.
Dodać ocet, wymieszać i nadal pod przykryciem dusić tak długo aż pokrojony włoski koper dostatecznie zmięknie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby dosolić.
Podawać jako uzupełniający dodatek do mięs lub ryby.


*   - pimentos de padron - słynne hiszpańskie małe papryczki 
** - pancetta - włoski boczek, sprzedawany najczęściej w zrolowanej formie, może być solony lub lekko wędzony; do opisywanej potrawy nadaje sie tylko w wersji solonej

Tak przyrządzoną paprykę z fenkułem można podawać dowolnie. Np. do ryby.

Zetrzeć na drobno nieco świeżego imbiru, czosnku i małej marchewki. Doprawić solą, pieprzem i mała płaska łyżeczka przyprawy curry w proszku. Dodać 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wymieszać.
Plastry solonego boczku pancetta** ułożyć centralnie na sporym kawałku folii aluminiowej.



Na tym ułożyć odpowiednio przycięty filet ryby o białym mięsie. Doprawić sola i pieprzem. Pokryć masą z imbiru, czosnku i marchewki. Zwinąć w folię aluminiową i zapiec.


Podawać podobnie jak kiełbaski na zdjęciach powyżej.

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...