Włoskie kiełbaski albo parówki zawijane w boczek z papryczką pimentos i i fenkułem
(przepis na 4 porcje)
Na zdjęciu autentyczne włoskie białe kiełbaski smażone z białą cebulą. |
Albo parówki zawijane w boczek podane na papryce z fenkułem. |
8
sztuk włoskich białych kiełbasek (w zastępstwie surowa polska biała kiełbasa) albo parówki zawijane w boczek
0,5
małej białej cebuli
1
czubata łyżka drobno pokrojonego włoskiego zrolowanego solonego boczku
":pancetta"*
100
- 150 g strąków hiszpańskiej zielonej papryki pimentos (tzw.
"grilowej")
0,5
bulwy włoskiego kopru wielkości piłki tenisowej
0,5
płaskiej łyżeczki suszonych nasion włoskiego kopru (względnie kminku)
0,7
szklanki wytrawnego białego wina
1
łyżka białego octu balsamico
1
łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
kilka
ziaren czarnego pieprzu
3
+ 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól
czarny
pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
cebulę
pokroić w słomkę i razem z kiełbaskami pod przykryciem usmażyć na teflonowej
patelni.
Paprykę
umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowy i wyjątkowo usunąć całe gniazda nasienne. W Hiszpanii je się całe strączki razem z pestkami.
Poprzecznie
pokroić w cienką niteczkę.
Z
bulwy włoskiego kopru wyciąć twardy trzon i wyrzucić. Cienko poszatkować
poprzecznie do przebiegu włókien.
W
odpowiednim głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony boczek i często
mieszając smażyć ok. 2 minuty.. Na to wrzucić poszatkowany włoski koper i
ziarna czarnego pieprzu. Dalej krótko smażyć uważając aby fenkuł nie przywierał
do dna. Wlać wino i dobrze wymieszać. Zmniejszy c ogień do minimum i dusić pod
przykryciem ok. 10 minut. Wtedy dodać sproszkowany bulion i pokrojoną paprykę.
Dodać
ocet, wymieszać i nadal pod przykryciem dusić tak długo aż pokrojony włoski
koper dostatecznie zmięknie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym czarnym
pieprzem i w razie potrzeby dosolić.
Podawać
jako uzupełniający dodatek do mięs lub ryby.
* - pimentos de padron - słynne hiszpańskie małe papryczki
** - pancetta - włoski boczek, sprzedawany najczęściej w zrolowanej formie, może być solony lub lekko wędzony; do opisywanej potrawy nadaje sie tylko w wersji solonej
Tak przyrządzoną paprykę z fenkułem można podawać dowolnie. Np. do ryby.
Zetrzeć na drobno nieco świeżego imbiru, czosnku i małej marchewki. Doprawić solą, pieprzem i mała płaska łyżeczka przyprawy curry w proszku. Dodać 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wymieszać. |
Plastry solonego boczku pancetta** ułożyć centralnie na sporym kawałku folii aluminiowej. |
Na tym ułożyć odpowiednio przycięty filet ryby o białym mięsie. Doprawić sola i pieprzem. Pokryć masą z imbiru, czosnku i marchewki. Zwinąć w folię aluminiową i zapiec. |
Podawać podobnie jak kiełbaski na zdjęciach powyżej.
Tadeusz Gwiaździński
Witamy, witamy, wróciłeś między ludzi! :-)
OdpowiedzUsuń