piątek, 13 września 2019

Rolady z piersi indyka nadziewane żytnim chlebem i pieczarkami.

Czasami mam dość wieprzowiny z wołowiną na czele. Gdy także znudzą się i kurczaki, warto sięgnąć po indyka.

Ze względu na zachowanie temperatury sosu, najlepiej jest podawać na podgrzanych talerzach.
Składniki:
4 plastry z piersi indyka ukrojone w motyla
4 kromki żytniego chleba sprzed 2 dni
2 czubate łyżki niezbyt drobno posiekanej zielonej pietruszki
2 igiełki świeżego rozmarynu
3 listki świeżej szałwii
4 duże pieczarki
0,5 kostki masła
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
2 x 0,25 l wołowego bulionu
0,25 szklanki wytrawnego Sherry
0,25 szklanki śmietanki kremówki (30 - 36%)

wtorek, 10 września 2019

Pstrąg gotowany nad parą!

Pstrąg lub inna ryba słodkowodna gotowana nad parą i podawana z marchewką. Danie dla osób będących na diecie.

Zupełnie surowa dieta będzie zachowana wówczas, gdy dodatkiem będzie sama marchewka. Na zdjęciu danie podane z plackiem z gotowanych ziemniaków.
Składniki:
4 filety ze świeżych pstrągów (po 100 - 120g)
2 młode marchewki
0,5 l delikatnego warzywnego bulionu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
z filetów rybnych usunąć ości. Wytrzeć do sucha i tylko lekko posolić.
Gotować na siatce umieszczonej nad parą przez ok. 7 minut. Przenieść i umieścić na krótko na wsiąkliwym papierze kuchennym. Niezwłocznie ściągnąć skórę. Trzymać w cieple.

piątek, 6 września 2019

Grilowane płatki z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami.

Pomysł na to danie powstał w oparciu o przepis na tak samo przyrządzane duże krewetki. Ponieważ nie wszyscy przepadają za owocami morza postanowiłem je zastąpić podobnie przyciętą piersią kurczęcia. Mam nadzieję, że ta wersja przypadnie do gustu wielu osobom.


Tak przygotowane podaje się prosto z patelni.
Do wykonania potrawy nie potrzeba wielkiego doświadczenia w kuchni. Wystarczą też tylko trzy podstawowe składniki
mięso piersi kurczaka
suszone pomidory
zielona pietruszka
sól
pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek do smażenia.

wtorek, 3 września 2019

Galaretka z greckiego wina z włoskim koprem

Mała ciekawa przystawka dla smakoszy oraz wszystkich, którzy lubią lekki aromat anyżu.
Można też podać jako atrakcyjne czekadełko albo jako uzupełnienie innego dania albo jak poniżej, w formie samodzielnej przystawki. Kilka kawałków galaretki uformowanej w trójkąty i ułożonych w krąg sprawia przyjemne optyczne wrażenie.

Do takiej formacji wszelkie sosy lub zaprawy octowe są zbyteczne bo zniszczą cały delikatny smak.
Składniki:

1 bulwa włoskiego kopru wielkości średniej cebuli
skórka z ½ cytryny
sól
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
100 ml greckiego wina Retsina (o charakterystycznym żywicznym posmaku)
można ewentualnie zastąpić dość kosztownym wytrawnym wermutem Noilly Prat

pół łyżeczki warzywnego bulionu w proszku
kilka rzodkiewek do dekoracji
1 łyżeczka nasion włoskiego kopru 
(w zastępstwie może dać parę kropel Pernod lub Absyntu)

3 płaty żelatyny (7 x 12 cm)
odpowiednia foremka oraz folia spożywcza

piątek, 30 sierpnia 2019

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami.


Fragment z książki autora pt. "Doprawione szmerem tataraku". Wreszcie odebrana z drukarni i wreszcie do nabycia!
Ciasto jak raz na rozpoczęcie roku szkolnego. Choć teraz nie sezon na rabarbar i truskawki, w obecnej dobie takie artykuły są dostępne przez okrągły rok. Deser dość łatwy w wykonaniu. Do tego charakteryzuje się kwaskowym orzeźwiającym smakiem co podczas panujących upałów będzie jak znalazł.

Przy braku rabarbaru i truskawek można zastosować kwaśne jabłka, np. szarą renetę.
Składniki:
1,3 – 1,5 kg łodyg rabarbaru
0,7 kg najświeższych truskawek
1 gwiazdka anyżku gwiazdkowego (lub zamiast - 1 mała laska cynamonu)
1 opakowanie budyniu waniliowego (37 – 45 g)
150 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru + 5 łyżek + tyle co potrzeba do pokrycia dna garnka
1 opakowanie cukru waniliowego 7 g
150 g masła
5 jaj klasy „M” (57 – 62 g)
ok. 1 szklanka jogurtu (faktyczna ilość zależy od tego, ile wilgoci przyjmie ciasto)
1 – 2 łyżki miałkiego cukru, wymieszanego z 1 łyżeczką mielonego cynamonu
masło do wysmarowania formy, i tarta bułka (wyjątkowo zamiast mąki) do wysypania formy

wtorek, 27 sierpnia 2019

Jajecznica z ziołami na śmietanie.

Coś na niebywale eleganckie śniadanie. Tak podana jajecznica wygląda jak kawałek ciasta.

Lekko ścięta jajecznica jajecznica na śmietanie z koprem, bazylią i oregano.
Ta sama jajecznica uformowana w kostkę i wzbogacona o plastry pachnącej szynki.
Składniki:
2 duże świeże jaja
70 - 80 ml rzadkiej śmietanki kremówki o temperaturze pokojowej (36%) - zależy jak duże są jaja
po kilka listków świeżej bazylii i oregano
2 małe gałązki kopru
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

piątek, 23 sierpnia 2019

Przystawka ze zrolowanych szynek.

Propozycja podania znanych składników w postaci różnych gatunków szynek na trochę inny sposób. W postaci rolady zamiast układania na półmiskach.

Roladka podana na plastrach z czerwonych buraków. Do tego różne pasty o kontrastujących smakach.
Składniki:
po 1 dużym plastrze różnych gatunków szynek
- szynko konserwowej
- szynki gotowanej
- szynki wędzonej
- szynki parmeńskiej
plastry gotowanych czerwonych buraków do dekoracji
sosy lub pasty uzupełniające danie na talerzu

Przed krojeniem na porcje dobrze jest roladę naszpikować drewnianymi wykałaczkami. To nie tylko ułatwia krojenie co i później układanie na talerzu.
Wykonanie:
plastry szynki ułożyć jeden na drugim. Kolejność układania jest absolutnie dowolna. Najlepiej tak aby jasne i ciemne kolory występowały naprzemiennie. Docisnąć i zwinąć w roladę.
Jak na zdjęciu wzmocnić wbitymi drewnianymi wykałaczkami. Kroić na plastry mniej więcej równej grubości. Podawać na dowolnej dekoracji z ulubionymi dodatkami - sosami.

Tadeusz Gwiaździński

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....