piątek, 23 sierpnia 2019

Przystawka ze zrolowanych szynek.

Propozycja podania znanych składników w postaci różnych gatunków szynek na trochę inny sposób. W postaci rolady zamiast układania na półmiskach.

Roladka podana na plastrach z czerwonych buraków. Do tego różne pasty o kontrastujących smakach.
Składniki:
po 1 dużym plastrze różnych gatunków szynek
- szynko konserwowej
- szynki gotowanej
- szynki wędzonej
- szynki parmeńskiej
plastry gotowanych czerwonych buraków do dekoracji
sosy lub pasty uzupełniające danie na talerzu

Przed krojeniem na porcje dobrze jest roladę naszpikować drewnianymi wykałaczkami. To nie tylko ułatwia krojenie co i później układanie na talerzu.
Wykonanie:
plastry szynki ułożyć jeden na drugim. Kolejność układania jest absolutnie dowolna. Najlepiej tak aby jasne i ciemne kolory występowały naprzemiennie. Docisnąć i zwinąć w roladę.
Jak na zdjęciu wzmocnić wbitymi drewnianymi wykałaczkami. Kroić na plastry mniej więcej równej grubości. Podawać na dowolnej dekoracji z ulubionymi dodatkami - sosami.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...