wtorek, 10 września 2019

Pstrąg gotowany nad parą!

Pstrąg lub inna ryba słodkowodna gotowana nad parą i podawana z marchewką. Danie dla osób będących na diecie.

Zupełnie surowa dieta będzie zachowana wówczas, gdy dodatkiem będzie sama marchewka. Na zdjęciu danie podane z plackiem z gotowanych ziemniaków.
Składniki:
4 filety ze świeżych pstrągów (po 100 - 120g)
2 młode marchewki
0,5 l delikatnego warzywnego bulionu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
z filetów rybnych usunąć ości. Wytrzeć do sucha i tylko lekko posolić.
Gotować na siatce umieszczonej nad parą przez ok. 7 minut. Przenieść i umieścić na krótko na wsiąkliwym papierze kuchennym. Niezwłocznie ściągnąć skórę. Trzymać w cieple.

Marchewki oskrobać i za pomocą wycinarki przypominającej dużą temperówkę ...

Sprzęt można z powodzeniem zastosować do wycinania takich kształtów z innych warzyw.
Im krótsze gotowanie, tym stabilniejsza będą ozdobne spirale.

Marchew temperować jak ołówek lub kredkę i zalać wrzącym bulionem w rondelku.
Gotować na maleńkim ogniu przez max. 4 - 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową prosto na wsiąkliwy papier kuchenny i kolejno na talerze.

Niezwłocznie podawać. Wg życzenia doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...