piątek, 30 sierpnia 2019

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami.


Fragment z książki autora pt. "Doprawione szmerem tataraku". Wreszcie odebrana z drukarni i wreszcie do nabycia!
Ciasto jak raz na rozpoczęcie roku szkolnego. Choć teraz nie sezon na rabarbar i truskawki, w obecnej dobie takie artykuły są dostępne przez okrągły rok. Deser dość łatwy w wykonaniu. Do tego charakteryzuje się kwaskowym orzeźwiającym smakiem co podczas panujących upałów będzie jak znalazł.

Przy braku rabarbaru i truskawek można zastosować kwaśne jabłka, np. szarą renetę.
Składniki:
1,3 – 1,5 kg łodyg rabarbaru
0,7 kg najświeższych truskawek
1 gwiazdka anyżku gwiazdkowego (lub zamiast - 1 mała laska cynamonu)
1 opakowanie budyniu waniliowego (37 – 45 g)
150 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru + 5 łyżek + tyle co potrzeba do pokrycia dna garnka
1 opakowanie cukru waniliowego 7 g
150 g masła
5 jaj klasy „M” (57 – 62 g)
ok. 1 szklanka jogurtu (faktyczna ilość zależy od tego, ile wilgoci przyjmie ciasto)
1 – 2 łyżki miałkiego cukru, wymieszanego z 1 łyżeczką mielonego cynamonu
masło do wysmarowania formy, i tarta bułka (wyjątkowo zamiast mąki) do wysypania formy

Wykonanie:
piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do temperatury 175°C. 
Metalową formę, o wewnętrznych wymiarach: dług. 29,5 cm, szer. 22 cm  i 5,5 cm głębokości, cienko wysmarować masłem i szczodrze wysypać świeżą tartą bułką.
Rabarbar obrać i pokroić w 1 cm kawałki.

Jeszcze przed krojeniem rabarbar należy koniecznie starannie obrać ze skóry.
Dno płaskiego rondla o grubym dnie i wewnętrznej średnicy 20 cm pokryć 1 mm warstwą cukru. Wrzucić gwiazdkę anyżku (lub laskę cynamonu). Postawić na ogniu i odczekać aż pojawi się lekko złoty karmel. Wówczas wrzucić pokrojony rabarbar. Zmniejszyć płomień i po chwili zacząć mieszać. Mieszać i trzymać na ogniu tak długo aż cukier się całkowicie rozpuści.

Rabarbar wyda z siebie dużo soku, którego nadmiar należy osączyć na sicie. Wyjąć anyżek i wyrzucić. Patrz foto poniżej.

Rabarbar wypuści z siebie sporo soku, który należy dokładnie osączyć na sicie.
Odcedzona masa rabarbarowa wymieszana z truskawkami.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osączyć z wody i pokroić na ćwiartki.
(lub na połówki – jak kto woli)
Osączony rabarbar wrzucić do tego samego rondla. Szybko mieszając dodać proszek budyniowy i gdy się wyraźnie połączy z masą, postawić na małym ogniu. Stale nadal mieszając odczekać aż się całość zagotuje. Wówczas wrzucić truskawki i natychmiast zamieszać. Masa ma być bardzo gorąca! To nie może jednak trwać zbyt długo, bo inaczej truskawki się rozpadną! Znaczy w tym czasie ciasto powinno już dochodzić!
Żółtka oddzielić od białek. Z białek z 5 łyżkami cukru ubić kremową pianę i wstawić
do lodówki.
Białka ubić z cukrem na kremową masę. W żadnym wypadku na sztywno!
Miękkie masło ukręcić z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, po jednym dodawać żółtka.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mieszając łyżką, na przemian dodawać mąkę i jogurt. Ma powstać gładka, nie za gęsta i dość lejąca się masa. Dodając jogurt trzeba obserwować gęstość. Czasem trzeba dać mniej – czasem więcej.
Ciasto wlać do formy i łyżką rozprowadzić je równomiernie na całej powierzchni.

Gotowe surowe ciasto wlać na środek formy włożonej papierem do pieczenia i płaską łopatką równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni.
Niezwłocznie wstawić do piekarnika na dolną półkę. Grzeje góra + dół 180°C, na jakieś 25 – 30 minut. Suchość sprawdzić drewnianym patyczkiem.

Po tym czasie ciasto powinno być gotowe. Z lodówki wyjąć ubitą pianę. Piekarnik podkręcić do temperatury 200°C. Z pieca wyjąć formę i natychmiast pokryć upieczone ciasto bardzo gorącą masą.



Szybko wyrównać i na wierzchu równomiernie rozprowadzić kremową pianę.


Posypać miałkim cukrem wymieszanym z mielonym cynamonem i natychmiast ponownie wstawić do piekarnika. Tak zapiekać przez 10 minut.
Wyjąć z pieca i ostudzić.

Bez obaw można jeść na ciepło!

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z kwaskowatymi owocami. Nawet wtedy, gdy piekę klasyczną szarlotkę do jabłek dodaję sporo soku z cytryny.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, e gramy w tej samej drużynie bo ja też tak lubię.
      Pozdrawiam Tadeusz.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...