wtorek, 27 sierpnia 2019

Jajecznica z ziołami na śmietanie.

Coś na niebywale eleganckie śniadanie. Tak podana jajecznica wygląda jak kawałek ciasta.

Lekko ścięta jajecznica jajecznica na śmietanie z koprem, bazylią i oregano.
Ta sama jajecznica uformowana w kostkę i wzbogacona o plastry pachnącej szynki.
Składniki:
2 duże świeże jaja
70 - 80 ml rzadkiej śmietanki kremówki o temperaturze pokojowej (36%) - zależy jak duże są jaja
po kilka listków świeżej bazylii i oregano
2 małe gałązki kopru
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
  
Wykonanie:

Do głębokiego rondelka o grubym dnie wbić dwa jaja o temperaturze pokojowej.
W zależności od tego jak duże są jaja odmierzyć 70 - 80 ml rzadkiej śmietanki kremówki, jw również o temperaturze pokojowej.
Rozprowadzić śmietankę po całej powierzchni.
Postawić na maleńkim ogniu i nieprzerwanie mieszać miotełką. Trzeba mieć sporo cierpliwości bo zanim jaja się lekko zetną to może potrwać 10 i więcej minut.
Prosto z garnuszka jeszcze lekko ściętą jajecznicę przekładać do podgrzanych metalowych foremek. Później na talerzu jajecznica prezentuje się jak ciastko kremówka.
Grubo pokroić zioła i udekorować nimi wierzch jajecznicy. Kto lubi może domieszać zioła jeszcze przed wkładaniem do foremek. Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Nie robię ze śmietanka ale z pełnotłustym mlekiem- na patelnię wlewam mleko, gdy zacznie wrzeć dodaję jajka. Taka jajecznica jest bardzo delikatna i jak określiła to pewna znajoma- "nie zajeżdża wcale jajkami". Nim się wszystko zetnie doprawiam ziołami, mam jakąś mieszankę śródziemnomorską razem z solą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja wersja jest równie elegancka choć odchudzona. Ja uważam wyższą zawartość tłuszczu za konieczną dla wartości smakowych.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...