Tak przygotowane podaje się prosto z patelni. |
mięso piersi kurczaka
suszone pomidory
zielona
pietruszka
sól
pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek do smażenia.
Wykonanie:
pierś
kurczaka należy kroić poprzecznie do długości kawałka mięsa. Najpierw naciąć
cienki plaster, jednak nie przecinając go do końca. Zaraz obok, wykonać drugie
pełne cięcie. W ten sposób, po rozłożeniu na boki, niczym skrzydła motyla,
uzyskuje się pożądany cienki większy plaster.
Ten sposób krojenia nazwano "cięciem w motyla". |
Główną ideą dania jest takie
przyrządzenie aby grilowane mięso pozostało suche!
Dlatego na wstępie należy plastry
mięsa przesmażyć bez tłuszczu i soli, na grillowej patelni.
Każdy kawałek
osobno, bo inaczej grozi to tym, że się mogą ze sobą posklejać. Grilować obustronnie, najwyżej po 1 minucie z każdej ze stron!
Do tego celu najlepiej nadaje się żeliwna grillowa patelnia. |
Gdy gotowe przełożyć na
podgrzany talerz i aby nie wyschły dopiero teraz podlać cienkim strumyczkiem
oliwy z oliwek.
Dopiero po zdjęciu z patelni podlać cienkim strumyczkiem dobrej oliwki aby mięso nie wysychało. |
Przygotować
pół szklanki naskubanych listków zielonej pietruszki. Do tego mały słoiczek
suszonych pomidorów, które przed pokrojeniem w cienkie paseczki, koniecznie
należy osaczyć z zalewy!
Zieloną pietruszkę i suszone pomidory dobrze jest przygotować wcześniej. |
Wszystko
razem (ale chwilowo bez listków pietruszki) wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Dopiero teraz posolić i doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Często mieszać drewnianą łopatką!
Pierwsze finalne smażenie odbywa się bez zielonej pietruszki. |
Szybko
zamieszać ze 2 – 3 razy i postawić na stole aby każdy z biesiadników
mógł sobie nabierać gorące danie!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.