Zbliża się Święto Zmarłych. W ślad za tym wędrówki obywateli po miejscach pamięci o swoich najbliższych. Przy okazji dzień odwiedzin w rodzinie. Dzień odnawiania kontaktów często od lat zaniedbanych. Warto więc postawić na stole coś nowego i jednocześnie ciekawego.
 |
Odlotowa surówka z rucolą i gruszką. |
 |
Łagodna surówka z rucolą i melonem. |
|
Składniki: (na jedna sałatkę w przeliczeniu na 4 porcje)
2 czubate szklanki umytych i osuszonych listków rucoli
1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę
słodkiej gruszki*, względnie
melona pokrojonego w słomkę
1 strączek młodej świeżej cykorii (poznaje się po żółtych obrzeżach liści)
Sos (zaprawa do sałatki)
vinegrette:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki białego octu balsamico
1 łyżka miodu gryczanego (najlepiej z pasieki Ustrońskie Miody - rewelacja smakowa)
1 łyżeczka musztardy w proszku (Colman's Mustard)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Z podanych składników wykonać sos - zaprawę
2.) Świeżo pokrojoną gruszkę, względnie melona wymieszać z osuszonymi listkami rucoli.
3.) Zalać zaprawą i wymieszać.
3.) Surówkę z melonem dodatkowo udekorować dookoła listkami cykorii.
Podawanie:
podawać natychmiast jako uzupełnienie do bufetów z wędlinami i rybami na zimno.
* -
gruszka - najlepiej wybrać dobrze miękką i dojrzałą; przed krojeniem oczywiście obrać ze skóry
Tadeusz Gwiaździński