wtorek, 5 listopada 2019

Łatwy w wykonaniu kremowy deser w szklance.

Moja małżonka potrafi zawsze coś wyczarować niemal na poczekaniu.
Akurat mieliśmy w domu pokruszone resztki bezy i oto co z tego powstało.

Taki "malutki" deser dobrze jest podać po bardzo obfitym obiedzie, wtedy kiedy biesiadnicy popuszczają pasa i wołają, że już niczego więcej nie dadzą rady zjeść. Wbrew zapowiedziom znika dość szybko.
Składniki: (na 8 porcji w szklankach)
12 łyżek pokruszonej bezy
8 sporych łyżek mascarpone
8 łyżek gęstej słodkiej śmietany
8 czubatych łyżek tłustego gęstego jogurtu
8 łyżek pokruszonego suchego słodkiego biszkopta
8 łyżek cukru
owoce sezonowe do dekoracji

piątek, 1 listopada 2019

Oberżyna z soloną sardelą i sałatką z czerwonych buraków

Coś takiego rzadko gości na naszych stołach.
Jednak warto spróbować bo to samo zdrowie.

Dla polskiego podniebienia danie trochę ekstrawaganckie ale ręczę, że można polubić. Zwłaszcza dzięki kilku kontrastom smakowym na jednym talerzu.
Składniki:

Składniki:
1 jędrna i błyszcząca oberżyna
sól
oliwa z oliwek do smażenia
10 - 12 solonych filecików sardeli w oliwie z oliwek*
0,25 szklanki łagodnego sosu pomidorowego
czarny pieprz świeżo zmielony
1 - 1,5 szklanki świeżo przyrządzonej sałatki z gotowanych buraków i jabłek

wtorek, 29 października 2019

Bombowe surówki z rucolą!

Zbliża się Święto Zmarłych. W ślad za tym wędrówki obywateli po miejscach pamięci o swoich najbliższych. Przy okazji dzień odwiedzin w rodzinie. Dzień odnawiania kontaktów często od lat zaniedbanych. Warto więc postawić na stole coś nowego i jednocześnie ciekawego.

Odlotowa surówka z rucolą i gruszką.
Łagodna surówka z rucolą i melonem.
Składniki: (na jedna sałatkę w przeliczeniu na 4 porcje)
2 czubate szklanki umytych i osuszonych listków rucoli
1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę słodkiej gruszki*, względnie melona pokrojonego w słomkę
1 strączek młodej świeżej cykorii (poznaje się po żółtych obrzeżach liści)

Sos (zaprawa do sałatki) vinegrette:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki białego octu balsamico
1 łyżka miodu gryczanego (najlepiej z pasieki Ustrońskie Miody - rewelacja smakowa)
1 łyżeczka musztardy w proszku (Colman's Mustard)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Z podanych składników wykonać sos - zaprawę

2.) Świeżo pokrojoną gruszkę, względnie melona wymieszać z osuszonymi listkami rucoli.

3.) Zalać zaprawą i wymieszać.

3.) Surówkę z melonem dodatkowo udekorować dookoła listkami cykorii.

Podawanie:
podawać natychmiast jako uzupełnienie do bufetów z wędlinami i rybami na zimno.

* - gruszka - najlepiej wybrać dobrze miękką i dojrzałą; przed krojeniem oczywiście obrać ze skóry

Tadeusz Gwiaździński

poniedziałek, 28 października 2019

Żabnica na jarzynach z prawdziwkami na Tadeusza.

Z okazji imienin Tadeusza.
Żabnica, albo diabeł morski, albo lotte, albo coda di rospo - jak kto woli.
Smażony filet z takiej rybki podany na jarzynach i okraszony prawdziwkami z nektaryną na dodatek.

Trudno o coś bardziej zdrowego na talerzu!
Składniki:
filet z żabnicy* 300 - 400 g - oczyszczony ze skóry i z błon
2 - 3 łyżki mączki kartoflanej
300 g warzyw - marchew, seler, pietruszka
200 g dzikich brokułów
0,25 szklanki warzywnego bulionu
100 - 150 g świeżych prawdziwków, kto nie posiada może potrawę zrobić bez
1 - 2 nektaryny
oliwa do smażenia
2 łyżki masła
zielona pietruszka świeżo posiekana
sól
czarny pieprz prosto z młynka

piątek, 25 października 2019

Kalarepa nadziewana mielonymi żołądkami drobiowymi.

Wykonanie tego dietetycznego dania niestety wymaga czasu i cierpliwości. W zasadzie jest przeznaczone dla tych, którzy lubią gotować. Mimo wszystko zachęcam do podjęcia próby - bo warto. Nie tylko smakowo.

Podawać razem z powstałym sosem na kawałkach kalarepy.
Danie można urozmaicić podając posypane na wydaniu drobnym szczypiorem.
Składniki:
3 - 4 kalarepy (możliwie nie zleżałe)

Kalarepy powinno się obierać ze skórki tuż przed przyrządzaniem.
3 - 4 szklanki mocnego bulionu drobiowego
250 g oczyszczonych żołądków z kurczaka
1 surowa wątróbka
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
czarny pieprz prosto z młynka
1 czubata łyżka drobno pokrojonego szczypioru (nie koniecznie)

wtorek, 22 października 2019

Wędzony pstrąg z fasolą na przystawkę.

Raz ryba z fasolą, bo od wakacji z powodu upałów przejadły się sałaty i warzywa.
Dla odmiany proponuję sałatkę z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli lub wędzonego pstrąga na paście z tuńczyka i fasoli.

Plasterki rzodkiewki znacznie ożywiają wygląd sałatki.
Składniki sałatki:
puszka gotowej fasoli
1 delikatnie wędzony pstrąg
rucola lub roszponka
rzodkiewka
sól, pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek
szlachetny biały ocet winny (np. na bazie Prosecco)

Wykonanie:
rucolę lub roszponkę wymieszać z marynatą z oliwy, octu, soli i pieprzu. Ułożyć na zakąskowym talerzyku. Udekorować plastrami rzodkiewki.

Na takiej podkładce kładzie się składniki sałatki.
Pstrąga obrać ze skóry i ości. Nieco rozdrobnić w palcach, dodać fasolę i wymieszać z oliwą.
Można dodać świeżo zmielonego pieprzu. Soli NIE, bowiem fasola z puszki z reguły jest już solona a pstrąg nawet dość mocno. Ułożyć na talerzu na przygotowanej zieleninie.

piątek, 18 października 2019

Orzeźwiająca sałatka z figą, avocado, jabłkiem i selerem naciowym.

Jesień w pełni a więc pora na profilaktyczne tankowanie witamin.

W połączeniu z pulchnym białym pieczywem sałatka może stanowić całe skromne danie obiadowe.
Składniki w przeliczeniu na 1 porcję:
1 dojrzały i absolutnie świeży owoc figi
2 plastry tylko lekko podwędzanego bekonu
1/4 owocu avocado
1/4 jędrnego i kwaśnego jabłka pokrojonego w kostkę
2 przepiórcze jaja ugotowane na twardo
2 szt. filetów z pomarańczy
1 czubata łyżka grubych plasterków z selera naciowego
sos do sałatki na bazie: soku z pomarańczy, oliwy, odrobiny octu jabłkowego, soli i pieprzu

olej z oliwek do smażenia fig

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....