wtorek, 22 października 2019

Wędzony pstrąg z fasolą na przystawkę.

Raz ryba z fasolą, bo od wakacji z powodu upałów przejadły się sałaty i warzywa.
Dla odmiany proponuję sałatkę z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli lub wędzonego pstrąga na paście z tuńczyka i fasoli.

Plasterki rzodkiewki znacznie ożywiają wygląd sałatki.
Składniki sałatki:
puszka gotowej fasoli
1 delikatnie wędzony pstrąg
rucola lub roszponka
rzodkiewka
sól, pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek
szlachetny biały ocet winny (np. na bazie Prosecco)

Wykonanie:
rucolę lub roszponkę wymieszać z marynatą z oliwy, octu, soli i pieprzu. Ułożyć na zakąskowym talerzyku. Udekorować plastrami rzodkiewki.

Na takiej podkładce kładzie się składniki sałatki.
Pstrąga obrać ze skóry i ości. Nieco rozdrobnić w palcach, dodać fasolę i wymieszać z oliwą.
Można dodać świeżo zmielonego pieprzu. Soli NIE, bowiem fasola z puszki z reguły jest już solona a pstrąg nawet dość mocno. Ułożyć na talerzu na przygotowanej zieleninie.

Kto lubi, albo potrzebuje lepiej podjeść, może dodać nieco łagodnego żółtego sera, pokrojonego w kostkę.

Dodatek żółtego sera to więcej masy pokarmowej ale także więcej kalorii.
Wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli

Składniki:
puszka gotowej fasoli
mała puszka tuńczyka w oleju lub w neutralnej zalewie
1 delikatnie wędzony pstrąg
łyżka sosu ostrygowego
parę kropel Tobasco
oliwa z oliwek
pół łyżeczki soku z cytryny
pieprz do smaku, bo sól jest raczej zbyteczna
do dekoracji, listki zielonej pietruszki i czerwona papryka

Wykonanie:
pstrąga przygotować jw. Zawartość puszki tuńczyka osączyć na sicie i widelcem rozgnieść z fasolą na jednolitą masę.


Doprawić oliwą  oliwek, sosem ostrygowym, Tobasco, sokiem z cytryny i pieprzem. Przy pomocy odpowiedniej wielkości krążka uformować pastę na środku talerzyka, pokryć kawałkami pstrąga, i udekorować jak na zdjęciu.

To co pod spodem wygląda jak pajdka razowego chleba to jest właśnie uformowana pasta z tuńczyka.
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...