Dla odmiany proponuję sałatkę z
wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli lub wędzonego pstrąga na paście z
tuńczyka i fasoli.
Plasterki rzodkiewki znacznie ożywiają wygląd sałatki. |
Składniki
sałatki:
puszka gotowej
fasoli
1 delikatnie
wędzony pstrąg
rucola lub
roszponka
rzodkiewka
sól, pieprz
prosto z młynka
oliwa z oliwek
szlachetny biały
ocet winny (np. na bazie Prosecco)
Wykonanie:
rucolę lub
roszponkę wymieszać z marynatą z oliwy, octu, soli i pieprzu. Ułożyć na
zakąskowym talerzyku. Udekorować plastrami rzodkiewki.
Pstrąga obrać ze
skóry i ości. Nieco rozdrobnić w palcach, dodać fasolę i wymieszać z oliwą.
Na takiej podkładce kładzie się składniki sałatki. |
Można dodać
świeżo zmielonego pieprzu. Soli NIE, bowiem fasola z puszki z reguły jest już
solona a pstrąg nawet dość mocno. Ułożyć na talerzu na przygotowanej
zieleninie.
Kto lubi, albo
potrzebuje lepiej podjeść, może dodać nieco łagodnego żółtego sera, pokrojonego
w kostkę.
Dodatek żółtego sera to więcej masy pokarmowej ale także więcej kalorii. |
Wędzony pstrąg na
paście z tuńczyka i fasoli
Składniki:
puszka gotowej
fasoli
mała puszka
tuńczyka w oleju lub w neutralnej zalewie
1 delikatnie
wędzony pstrąg
łyżka sosu
ostrygowego
parę kropel
Tobasco
oliwa z oliwek
pół łyżeczki
soku z cytryny
pieprz do smaku,
bo sól jest raczej zbyteczna
do dekoracji,
listki zielonej pietruszki i czerwona papryka
Wykonanie:
pstrąga
przygotować jw. Zawartość puszki tuńczyka osączyć na sicie i widelcem rozgnieść
z fasolą na jednolitą masę.
Doprawić oliwą oliwek, sosem ostrygowym, Tobasco, sokiem z
cytryny i pieprzem. Przy pomocy odpowiedniej wielkości krążka uformować pastę
na środku talerzyka, pokryć kawałkami pstrąga, i udekorować jak na zdjęciu.
Tadeusz Gwiaździński
To co pod spodem wygląda jak pajdka razowego chleba to jest właśnie uformowana pasta z tuńczyka. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.