wtorek, 29 października 2019

Bombowe surówki z rucolą!

Zbliża się Święto Zmarłych. W ślad za tym wędrówki obywateli po miejscach pamięci o swoich najbliższych. Przy okazji dzień odwiedzin w rodzinie. Dzień odnawiania kontaktów często od lat zaniedbanych. Warto więc postawić na stole coś nowego i jednocześnie ciekawego.

Odlotowa surówka z rucolą i gruszką.
Łagodna surówka z rucolą i melonem.
Składniki: (na jedna sałatkę w przeliczeniu na 4 porcje)
2 czubate szklanki umytych i osuszonych listków rucoli
1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę słodkiej gruszki*, względnie melona pokrojonego w słomkę
1 strączek młodej świeżej cykorii (poznaje się po żółtych obrzeżach liści)

Sos (zaprawa do sałatki) vinegrette:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki białego octu balsamico
1 łyżka miodu gryczanego (najlepiej z pasieki Ustrońskie Miody - rewelacja smakowa)
1 łyżeczka musztardy w proszku (Colman's Mustard)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Z podanych składników wykonać sos - zaprawę

2.) Świeżo pokrojoną gruszkę, względnie melona wymieszać z osuszonymi listkami rucoli.

3.) Zalać zaprawą i wymieszać.

3.) Surówkę z melonem dodatkowo udekorować dookoła listkami cykorii.

Podawanie:
podawać natychmiast jako uzupełnienie do bufetów z wędlinami i rybami na zimno.

* - gruszka - najlepiej wybrać dobrze miękką i dojrzałą; przed krojeniem oczywiście obrać ze skóry

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...