Odlotowa surówka z rucolą i gruszką. |
Łagodna surówka z rucolą i melonem. |
2 czubate szklanki umytych i osuszonych listków rucoli
1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę słodkiej gruszki*, względnie melona pokrojonego w słomkę
1 strączek młodej świeżej cykorii (poznaje się po żółtych obrzeżach liści)
Sos (zaprawa do sałatki) vinegrette:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki białego octu balsamico
1 łyżka miodu gryczanego (najlepiej z pasieki Ustrońskie Miody - rewelacja smakowa)
1 łyżeczka musztardy w proszku (Colman's Mustard)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Z podanych składników wykonać sos - zaprawę
2.) Świeżo pokrojoną gruszkę, względnie melona wymieszać z osuszonymi listkami rucoli.
3.) Zalać zaprawą i wymieszać.
3.) Surówkę z melonem dodatkowo udekorować dookoła listkami cykorii.
Podawanie:
podawać natychmiast jako uzupełnienie do bufetów z wędlinami i rybami na zimno.
* - gruszka - najlepiej wybrać dobrze miękką i dojrzałą; przed krojeniem oczywiście obrać ze skóry
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.