wtorek, 5 listopada 2019

Łatwy w wykonaniu kremowy deser w szklance.

Moja małżonka potrafi zawsze coś wyczarować niemal na poczekaniu.
Akurat mieliśmy w domu pokruszone resztki bezy i oto co z tego powstało.

Taki "malutki" deser dobrze jest podać po bardzo obfitym obiedzie, wtedy kiedy biesiadnicy popuszczają pasa i wołają, że już niczego więcej nie dadzą rady zjeść. Wbrew zapowiedziom znika dość szybko.
Składniki: (na 8 porcji w szklankach)
12 łyżek pokruszonej bezy
8 sporych łyżek mascarpone
8 łyżek gęstej słodkiej śmietany
8 czubatych łyżek tłustego gęstego jogurtu
8 łyżek pokruszonego suchego słodkiego biszkopta
8 łyżek cukru
owoce sezonowe do dekoracji

Wykonanie:
1.) Mascarpone wymieszać ze śmietaną i cukrem. Kolejno połączyć z pokruszoną bezą.
 Podzielić na 8 porcji i umieścić w szklankach.

2.) Każdą porcję posypać pokruszonym słodkim biszkoptem

3.) Kolejno na wierzchu uformować wianuszek gęstego jogurtu. Wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę.

4.) Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki i udekorować aktualnie dostępnymi owocami sezonowymi.

W imieniu małżonki: Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...