Akurat mieliśmy w domu pokruszone resztki bezy i oto co z tego powstało.
Taki "malutki" deser dobrze jest podać po bardzo obfitym obiedzie, wtedy kiedy biesiadnicy popuszczają pasa i wołają, że już niczego więcej nie dadzą rady zjeść. Wbrew zapowiedziom znika dość szybko. |
8 sporych łyżek mascarpone
8 łyżek gęstej słodkiej śmietany
8 czubatych łyżek tłustego gęstego jogurtu
8 łyżek pokruszonego suchego słodkiego biszkopta
8 łyżek cukru
owoce sezonowe do dekoracji
Wykonanie:
1.) Mascarpone wymieszać ze śmietaną i cukrem. Kolejno połączyć z pokruszoną bezą.
Podzielić na 8 porcji i umieścić w szklankach.
2.) Każdą porcję posypać pokruszonym słodkim biszkoptem
3.) Kolejno na wierzchu uformować wianuszek gęstego jogurtu. Wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę.
4.) Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki i udekorować aktualnie dostępnymi owocami sezonowymi.
W imieniu małżonki: Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.