Żabnica, albo diabeł morski, albo lotte, albo coda di rospo - jak kto woli.
Smażony filet z takiej rybki podany na jarzynach i okraszony prawdziwkami z nektaryną na dodatek.
Trudno o coś bardziej zdrowego na talerzu! |
filet z żabnicy* 300 - 400 g - oczyszczony ze skóry i z błon
2 - 3 łyżki mączki kartoflanej
300 g warzyw - marchew, seler, pietruszka
200 g dzikich brokułów
0,25 szklanki warzywnego bulionu
100 - 150 g świeżych prawdziwków, kto nie posiada może potrawę zrobić bez
1 - 2 nektaryny
oliwa do smażenia
2 łyżki masła
zielona pietruszka świeżo posiekana
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Oczyszczone warzywa pokroić w grubą kostkę i krótko podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić, podlać bulionem, przykryć i na maleńkim ogniu dusić do miękkości. Na 2 minuty przed końcem dodać przebrane dzikie brokuły.
2.) Filety rybne pokroić poprzecznie na plastry o grubości 2 - 2,5 cm
Posolić i oprószyć mączką kartoflaną. Krótko smażyć obustronnie na średnim ogniu w 1 łyżce oliwy. Na koniec dla zapachu dodać 1 łyżkę masła.
3.) Z dodatkiem 1 łyżki oliwy i 1 łyżki masła osobno bardzo krótko przesmażyć pokrojone prawdziwki i podzielone na cząstki nektaryny bez pestek. Na koniec posolić.
4.) Podawać jak na zdjęciu, na wydaniu posypane siekaną zielona pietruszką
* - żabnica - ryba morska; białe spoiste mięso o doskonałym delikatnym smaku; absolutnie pozbawione ości; przy zakupie trzeba położyć na tacę nieco grubszy banknot ale ręczę, że warto!
Żabnica z częściowo ściągniętą skórą na lodzie w sklepie rybnym. Trzeba tylko wyciąć kręgosłup i odciąć błony pokrywające mięso. |
Filety żabnicy gotowe do dalszej obróbki. |
Wszystkiego najlepszego, Szanowny Solenizancie!Zdrowia, miłości, spokoju, satysfakcji z rozwijania pasji kulinarnej i odkrywania nowych smaków. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Gdzieś tak w połowie listopada mam krótko być w Warszawie.
OdpowiedzUsuńCo byś powiedziała na jedną wspólną dobrą kawę?
O, bardzo chętnie. Będzie mi bardzo miło spotkać się z Tobą w realu.:-)
OdpowiedzUsuńPodaj proszę jakiś namiar na siebie. To nie będzie opublikowane!
OdpowiedzUsuńTej treści nie zobaczy nikt poza mną.
Odpowiem SMS-em podając swój numer.
Mam namiary. Dziękuję :-) Teraz czekam na potwierdzenie terminu wyjazdu.
Usuń