poniedziałek, 28 października 2019

Żabnica na jarzynach z prawdziwkami na Tadeusza.

Z okazji imienin Tadeusza.
Żabnica, albo diabeł morski, albo lotte, albo coda di rospo - jak kto woli.
Smażony filet z takiej rybki podany na jarzynach i okraszony prawdziwkami z nektaryną na dodatek.

Trudno o coś bardziej zdrowego na talerzu!
Składniki:
filet z żabnicy* 300 - 400 g - oczyszczony ze skóry i z błon
2 - 3 łyżki mączki kartoflanej
300 g warzyw - marchew, seler, pietruszka
200 g dzikich brokułów
0,25 szklanki warzywnego bulionu
100 - 150 g świeżych prawdziwków, kto nie posiada może potrawę zrobić bez
1 - 2 nektaryny
oliwa do smażenia
2 łyżki masła
zielona pietruszka świeżo posiekana
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Oczyszczone warzywa pokroić w grubą kostkę i krótko podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić, podlać bulionem, przykryć i na maleńkim ogniu dusić do miękkości. Na 2 minuty przed końcem dodać przebrane dzikie brokuły.

2.) Filety rybne pokroić poprzecznie na plastry o grubości 2 - 2,5 cm
Posolić i oprószyć mączką kartoflaną. Krótko smażyć obustronnie na średnim ogniu w 1 łyżce oliwy. Na koniec dla zapachu dodać 1 łyżkę masła.

3.) Z dodatkiem 1 łyżki oliwy i 1 łyżki masła osobno bardzo krótko przesmażyć pokrojone prawdziwki i podzielone na cząstki nektaryny bez pestek. Na koniec posolić.

4.) Podawać jak na zdjęciu, na wydaniu posypane siekaną zielona pietruszką

* - żabnica - ryba morska; białe spoiste mięso o doskonałym delikatnym smaku; absolutnie pozbawione ości; przy zakupie trzeba położyć na tacę nieco grubszy banknot ale ręczę, że warto!

Żabnica z częściowo ściągniętą skórą na lodzie w sklepie rybnym. Trzeba tylko wyciąć kręgosłup i odciąć błony pokrywające mięso.
Filety żabnicy gotowe do dalszej obróbki.
Tadeusz Gwiaździński

5 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego, Szanowny Solenizancie!Zdrowia, miłości, spokoju, satysfakcji z rozwijania pasji kulinarnej i odkrywania nowych smaków. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :-) Gdzieś tak w połowie listopada mam krótko być w Warszawie.
    Co byś powiedziała na jedną wspólną dobrą kawę?

    OdpowiedzUsuń
  3. O, bardzo chętnie. Będzie mi bardzo miło spotkać się z Tobą w realu.:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podaj proszę jakiś namiar na siebie. To nie będzie opublikowane!
    Tej treści nie zobaczy nikt poza mną.
    Odpowiem SMS-em podając swój numer.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam namiary. Dziękuję :-) Teraz czekam na potwierdzenie terminu wyjazdu.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...