wtorek, 16 marca 2021

Pstrąg źródlany (saibling) lub tęczowy w migdałowej panierce

Pstrąg źródlany albo inaczej po niemiecku - saibling*, smażony w panierce z płatkami migdałów.

Na zdjęciu podany z plackiem z cukinii** i tatarem z avocado
Składniki:
2 filety z saiblinga* albo np. pstrąga tęczowego
2 - 3 łyżki surowych migdałów w płatkach
jajo
mąka pszenna
sól
czarny pieprz prosto z młynka
jako dodatkowe uzupełnienie ziemniaki z wody albo jak na zdjęciu placki z cukinii i tatar z avocado

Wykonanie:
1.) Umyte, wytarte do sucha i pozbawione ości filety posolić i opanierować tylko po stronie skóry w mące, roztrzepanym jaju, oraz płatkach migdałów.
 
2.) 80% czasu smażyć kładąc na patelnię opanierowaną stroną. Po 4 - 5 minutach tylko na krótko przewrócić na drugą stronę.
 
3.) Podawanie: jako elegancką przystawkę podawać z z samą sałatą, albo jako danie główne z dowolnymi dodatkami.

Smażyć na niezbyt ostrym ogniu. Stopień 3 - max. 4. WAŻNE! Płatki migdałów nie powinny nabrać ciemnego koloru bo stracą cały walor smakowy


* - saibling - szlachetna odmiana pstrąga; znakiem rozpoznawczym jest biała pierwsza ość płetwy piersiowej
 
** placek z cukinii - robi się tak samo jak placki kartoflane: zetrzeć cukinię, dodać jaja i mąkę
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Flary Smaku

piątek, 12 marca 2021

Zupa krem z selera z szafranową pianką.

Dwa afrodyzjaki na kupie w jednej zupie. Znaczy seler i szafran.
Doskonała zupa na poprawę nastroju w ponure marcowe dni.

Podawać należy możliwie szybko inaczej po kilku minutach pianka może opaść. Smak szafranu pozostanie ale efekt optyczny zostanie bezpowrotnie zmarnowany
 Składniki:
1 seler korzenny ok. 0,5 kg
1 łodyga selera naciowego
2 - 3 ziemniaki
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 cebulki szalotki
2 łyżki oliwy
1- 2 łyżka masła
ok. 1,5 - 2 l bulionu drobiowego
0,25 szklanki mleka
szczypta wiórek szafranu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

wtorek, 9 marca 2021

Pierś kurczaka na szybko z ryżowym makaronem

Wszyscy jesteśmy zmęczeni tą uciążliwą pandemią. Nie ma chęci na stanie przy kuchni a tym bardziej tkwienie w kolejkach w sklepie. Dlatego pomysł na szybkie danie z naturalnych produktów.

Danie gotowe w niecałe pół godziny

Składniki:
1 pierś kurczaka bez skóry (lub 1 para piersi na większą ilość osób)
200 - 300 g ryżowego makaronu* (kto nie posiada - do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością)
1 łyżka masła
ew. parę łyżek bulionu
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Pierś kurczaka pokroić w niezbyt cienkie paski jak na strogonowa. 
Wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek. Często mieszając smażyć ok. 10 minut. Na koniec dodać łyżkę masła dla zapachu. Posolić i doprawić pieprzem.

2.Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy odcedzić na sicie. Jeszcze na sicie pociąć kuchennymi nożycami na mniejsze kawałki. Inaczej ze względu na elastyczne i długie nitki jedzenie będzie dość utrudnione.

3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu posypane zieloną pietruszką.

Można też podać już wymieszane prosto na stół na głębokiej patelni. Wtedy potrawa dłużej trzyma ciepło

* - makaron ryżowy - przeważnie czas gotowania nie dłużej jak 3 minuty i przy tym zero kalorii.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

poniedziałek, 8 marca 2021

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet - wszystkiego najlepszego

Najlepsze życzenia i uściski
 
Wkrótce takie będą w ogródku

Zamiast ciętych kwiatów zawsze wolę żywe w naturze.

Tadeusz Gwiaździński

piątek, 5 marca 2021

Tort Whiskey&Whisky - cz.2 KREM DO TORTU - tylko dla dorosłych

Rarytasy kulinarne! Czekoladowo alkoholowy tort Whiskey&Whisky!

Taka nazwa dlatego, że Whiskey jest w kremie a Whisky w biszkopcie!
Wszelkie prawa zastrzeżone!


Składniki kremu:
1 szklanka pełnego mleka
2 łyżki cukru
0,5 l słodkiej śmietanki kremówki 36%
750g kuwertury 70%
100ml Whiskey – najlepiej kanadyjskiego Burbona. Ten rodzaj jest dużo łagodniejszy od tradycyjnej Whisky.
Ze względu na zastosowaną proporcję 750ml płynu (mleko + śmietanka kremówka) na 750g czekolady, konsystencja kremu nie wymaga stosowania żelatyny. Chyba, że tort będzie robiony upalnym latem.

Do wykończenia tortu:
1 słoiczek (300g netto) marmolady głogowej, wymieszany z 50ml soku z pomarańczy do smarowania powierzchni tortu – pod krem

Do nasączania biszkopta:
0,3 szklanki mocnej aromatycznej czarnej herbaty
0,5 szklanki syropu z granatów (można zastąpić syropem z czarnej porzeczki)


0,25 szklanki szkockiej Whisky (wg uznania +/- 50ml)

wtorek, 2 marca 2021

Tort Whiskey&Whisky na Dzień Kobiet - cz. 1 biszkopt - tylko dla dorosłych (tortownica 26 Ø)

Rarytasy kulinarne! Tort Whiskey&Whisky! Biszkopt.
Przepis jest podzielony na dwa odcinki - biszkopt i krem.
Druga część będzie wyświetlona w nadchodzący piątek przed Dniem Kobiet.
Wszelkie prawa zastrzeżone! Ewentualne kopiowanie tylko z załączeniem podania źródła pochodzenia!

Czekoladowy tort nasączany Whiskey&Whisky
Skąd nazwa tortu - Whiskey&Whisky?
Bowiem w tym torcie Whiskey wchodzi w skład kremu czekoladowego.
Produkowana jest z kukurydzy  i w związku z tym stanowi łagodniejszą i słodkawą w smaku „odmianą” tego typu alkoholu.
Natomiast szkocką Whisky robioną z jęczmienia nasącza się biszkopt.

piątek, 26 lutego 2021

Pyszny torcik czekoladowo bananowy dla marcowych solenizantów, głównie: Heleny, Kazimierza i Józefa

UWAGA! Z myślą o Dniu Kobiet, w przyszłym tygodniu - 2 i 5 marca będzie powtórzenie przepisu na tort czekoladowy Whiskey&Whisky w dwóch odcinkach.
 
Zanim się człowiek zdążył nad tym zastanowić mamy koniec karnawału. Ten przepis miał być opublikowany na Dzień Kobiet (8 III) ale na liczne prośby zamieszczam go teraz bo na początku marca mamy przecież w Polsce popularne imieniny - Heleny (2 III, Kazimierza (4 III) i Józefa (19 III)

Wygląda może bardzo zwyczajnie ale smakowo strąca ze stołka
Składniki: ciasta
370 g prawdziwego masła o temperaturze pokojowej
250 g miałkiego cukru (nie mylić z cukrem pudrem!)
szczypta soli
150 g gorzkiej kuwertury (70 - 80% kakao)
4 duże jaja
20 ml brązowego aromatycznego rumu (38%)
180 g drobno zmielonych migdałów (migdałów bez skórki!)
400 g mąki pszennej, najlepiej typ 550
1 spora łyżka kakao w proszku
1 łyżka proszku do pieczenia (najlepiej naturalnego)
 
Banany
120 g cukru
5 bananów
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 płaska łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
30 g masła
 
Krem z Advocatem:
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
200 g śmietanki kremówki (30 - 36%)
50 g cukru waniliowego
25 ml likieru jajecznego

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....