UWAGA! Z myślą o Dniu Kobiet, w przyszłym tygodniu - 2 i 5 marca będzie powtórzenie przepisu na tort czekoladowy Whiskey&Whisky w dwóch odcinkach.
Zanim się człowiek zdążył nad tym zastanowić mamy koniec karnawału. Ten przepis miał być opublikowany na Dzień Kobiet (8 III) ale na liczne prośby zamieszczam go teraz bo na początku marca mamy przecież w Polsce popularne imieniny - Heleny (2 III, Kazimierza (4 III) i Józefa (19 III)
Wygląda może bardzo zwyczajnie ale smakowo strąca ze stołka |
370 g prawdziwego masła o temperaturze pokojowej
250 g miałkiego cukru (nie mylić z cukrem pudrem!)
szczypta soli
150 g gorzkiej kuwertury (70 - 80% kakao)
4 duże jaja
20 ml brązowego aromatycznego rumu (38%)
180 g drobno zmielonych migdałów (migdałów bez skórki!)
400 g mąki pszennej, najlepiej typ 550
1 spora łyżka kakao w proszku
1 łyżka proszku do pieczenia (najlepiej naturalnego)
Banany:
120 g cukru
5 bananów
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 płaska łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
30 g masła
Krem z Advocatem:
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
200 g śmietanki kremówki (30 - 36%)
50 g cukru waniliowego
25 ml likieru jajecznego
Wykonanie: ciasto
1.) Masło z cukrem i solą wymieszać w maszynie. (dużym mikserze)
Dodać roztopioną i ochłodzoną kuwerturę i dalej mieszać. Kolejno po jednym dodawać jajo po jaju. Wtedy wlać rum i bez przerwy miksować przez dobre 3 minuty.
2.) Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy maślano jajecznej. Zmiksować na gładką jednolitą masę.
3.) Gotowe ciasto umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić na dolną półkę do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia 35 - 40 minut. Decyduje próba wilgotności wykonana suchym patyczkiem. Temperatura pieczenia 175 stopni C.
Najlepiej jest upiec ciasto na dzień przed wykonaniem.
Banany:
4.) Banany obrać ze skórki i pokroić w talarki (mniej więcej 3 mm)
Na teflonowej patelni rozpuścić cukier. Gdy karmel zacznie przybierać jasno brązowy kolor, wlać sok pomarańczowy, dodać świeżo startą skórkę pomarańczową i masło. Wymieszać. Na maleńkim ogniu gotować tak długo aż cukier się całkowicie rozpuści. Wtedy dodać pokrojone banany i po wymieszaniu zagotować. Czas gotowania zależy od stopnia dojrzałości bananów. Ostudzić do temperatury otoczenia.
Krem z Advocatem:
5.) Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać likier i dodać na kremowo ubitą śmietankę. Delikatnie wymieszać.
Podawać na paterze odpornej na zadrapania. Kroić ostrym dużym nożem moczonym w gorącej wodzie |
6.) Ciasto przekroić horyzontalnie. Spod tortu posmarować 2/3 skarmelizowanych bananów.
Na wierzchu rozsmarować połowę kremu. Równo przykryć drugą połową ciasta.
7.) Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i przy pomocy dyszy (końcówki)
Nr 12, na całej powierzchni ciasta gęsto nanieść różyczki kremu. Patrz zdjęcie powyżej.
Łyżeczką nabierać skarmelizowane banany i wypełniać wolne przestrzenie między różyczkami kremu.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Oooo, już ze składników widać, że to musi być pychota. Ale zrobię dopiero w kwietniu, na własne urodziny- bo 4 i 18 marca będę miała "robione oczy".
OdpowiedzUsuńSerdeczności;)
Mojej małżonce wyznaczono termin zabiegu na 1 i 8 VI
UsuńA prezentowany torcik był bardzo gorąco chwalony.
Wspaniały! Zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńZaprawdę przepis jest tego wart!
Usuń