Doskonała zupa na poprawę nastroju w ponure marcowe dni.
Podawać należy możliwie szybko inaczej po kilku minutach pianka może opaść. Smak szafranu pozostanie ale efekt optyczny zostanie bezpowrotnie zmarnowany |
Składniki:
1 seler korzenny ok. 0,5 kg
1 łodyga selera naciowego
2 - 3 ziemniaki
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 cebulki szalotki
2 łyżki oliwy
1- 2 łyżka masła
ok. 1,5 - 2 l bulionu drobiowego
0,25 szklanki mleka
szczypta wiórek szafranu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Mleko podgrzać do temperatury 40°C. Dodać wiórki
szafranu, wymieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Tuż przed podaniem spienić przy pomocy blendera.
2.) Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W głębokim rondlu o grubym dnie, często mieszając
przesmażyć je na oliwie z masłem. Mniej więcej po upływie 5
minut gdy warzywa złapią lekki kolorek, zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Zmiksować do
konsystencji rzadkiego kremu. Doprawić pieprzem prosto z młynka i w razie potrzeby solą.
3.) Bardzo gorącą zupę nalewać do podgrzanych filiżanek i
każdą porcję ukoronować dwiema łyżkami spienionego mleka szafranowego. Posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać
natychmiast.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.