piątek, 12 marca 2021

Zupa krem z selera z szafranową pianką.

Dwa afrodyzjaki na kupie w jednej zupie. Znaczy seler i szafran.
Doskonała zupa na poprawę nastroju w ponure marcowe dni.

Podawać należy możliwie szybko inaczej po kilku minutach pianka może opaść. Smak szafranu pozostanie ale efekt optyczny zostanie bezpowrotnie zmarnowany
 Składniki:
1 seler korzenny ok. 0,5 kg
1 łodyga selera naciowego
2 - 3 ziemniaki
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 cebulki szalotki
2 łyżki oliwy
1- 2 łyżka masła
ok. 1,5 - 2 l bulionu drobiowego
0,25 szklanki mleka
szczypta wiórek szafranu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Mleko podgrzać do temperatury 40°C. Dodać wiórki szafranu, wymieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Tuż przed podaniem spienić przy pomocy blendera.
 
2.) Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W głębokim rondlu o grubym dnie, często mieszając przesmażyć je na oliwie z masłem. Mniej więcej po upływie 5 minut gdy warzywa złapią lekki kolorek, zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Zmiksować do konsystencji rzadkiego kremu. Doprawić pieprzem prosto z młynka i w razie potrzeby solą.
 
3.) Bardzo gorącą zupę nalewać do podgrzanych filiżanek i każdą porcję ukoronować dwiema łyżkami spienionego mleka szafranowego. Posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać natychmiast.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...