wtorek, 9 marca 2021

Pierś kurczaka na szybko z ryżowym makaronem

Wszyscy jesteśmy zmęczeni tą uciążliwą pandemią. Nie ma chęci na stanie przy kuchni a tym bardziej tkwienie w kolejkach w sklepie. Dlatego pomysł na szybkie danie z naturalnych produktów.

Danie gotowe w niecałe pół godziny

Składniki:
1 pierś kurczaka bez skóry (lub 1 para piersi na większą ilość osób)
200 - 300 g ryżowego makaronu* (kto nie posiada - do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością)
1 łyżka masła
ew. parę łyżek bulionu
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Pierś kurczaka pokroić w niezbyt cienkie paski jak na strogonowa. 
Wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek. Często mieszając smażyć ok. 10 minut. Na koniec dodać łyżkę masła dla zapachu. Posolić i doprawić pieprzem.

2.Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy odcedzić na sicie. Jeszcze na sicie pociąć kuchennymi nożycami na mniejsze kawałki. Inaczej ze względu na elastyczne i długie nitki jedzenie będzie dość utrudnione.

3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu posypane zieloną pietruszką.

Można też podać już wymieszane prosto na stół na głębokiej patelni. Wtedy potrawa dłużej trzyma ciepło

* - makaron ryżowy - przeważnie czas gotowania nie dłużej jak 3 minuty i przy tym zero kalorii.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...