wtorek, 16 marca 2021

Pstrąg źródlany (saibling) lub tęczowy w migdałowej panierce

Pstrąg źródlany albo inaczej po niemiecku - saibling*, smażony w panierce z płatkami migdałów.

Na zdjęciu podany z plackiem z cukinii** i tatarem z avocado
Składniki:
2 filety z saiblinga* albo np. pstrąga tęczowego
2 - 3 łyżki surowych migdałów w płatkach
jajo
mąka pszenna
sól
czarny pieprz prosto z młynka
jako dodatkowe uzupełnienie ziemniaki z wody albo jak na zdjęciu placki z cukinii i tatar z avocado

Wykonanie:
1.) Umyte, wytarte do sucha i pozbawione ości filety posolić i opanierować tylko po stronie skóry w mące, roztrzepanym jaju, oraz płatkach migdałów.
 
2.) 80% czasu smażyć kładąc na patelnię opanierowaną stroną. Po 4 - 5 minutach tylko na krótko przewrócić na drugą stronę.
 
3.) Podawanie: jako elegancką przystawkę podawać z z samą sałatą, albo jako danie główne z dowolnymi dodatkami.

Smażyć na niezbyt ostrym ogniu. Stopień 3 - max. 4. WAŻNE! Płatki migdałów nie powinny nabrać ciemnego koloru bo stracą cały walor smakowy


* - saibling - szlachetna odmiana pstrąga; znakiem rozpoznawczym jest biała pierwsza ość płetwy piersiowej
 
** placek z cukinii - robi się tak samo jak placki kartoflane: zetrzeć cukinię, dodać jaja i mąkę
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Flary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...