Pstrąg źródlany albo inaczej po niemiecku - saibling*, smażony w panierce z płatkami migdałów.
Na zdjęciu podany z plackiem z cukinii** i tatarem z avocado |
2 filety z saiblinga* albo np. pstrąga tęczowego
2 - 3 łyżki surowych migdałów w płatkach
jajo
mąka pszenna
sól
czarny pieprz prosto z młynka
jako dodatkowe uzupełnienie ziemniaki z wody albo jak na zdjęciu placki z cukinii i tatar z avocado
Wykonanie:
1.) Umyte, wytarte do sucha i pozbawione ości filety posolić i opanierować tylko po stronie skóry w mące, roztrzepanym jaju, oraz płatkach migdałów.
2.) 80% czasu smażyć kładąc na patelnię opanierowaną stroną. Po 4 - 5 minutach tylko na krótko przewrócić na drugą stronę.
3.) Podawanie: jako elegancką przystawkę podawać z z samą sałatą, albo jako danie główne z dowolnymi dodatkami.
Smażyć na niezbyt ostrym ogniu. Stopień 3 - max. 4. WAŻNE! Płatki migdałów nie powinny nabrać ciemnego koloru bo stracą cały walor smakowy |
* - saibling - szlachetna odmiana pstrąga; znakiem rozpoznawczym jest biała pierwsza ość płetwy piersiowej
** placek z cukinii - robi się tak samo jak placki kartoflane: zetrzeć cukinię, dodać jaja i mąkę
Tadeusz Gwiaździński
Flary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.