piątek, 19 marca 2021

Polędwica wieprzowa zapiekana z serem Cammembert i turecki burek

Życie trzeba sobie ułatwiać. Także w kuchni i to bez szkody dla podniebień domowników.
 
Skórki z sera typu Cammembert zasadniczo się nie je bo psuje cały delikatny smak. Kto lubi może przed zapiekaniem usunąć to białe. Ja uznaję, że nie powinno się usuwać skórki bo ser i tak się wytopi w piekarniku a tego co pozostanie nie muszę jeść
 
Składniki:
250 - 300 g oczyszczonej z błon polędwicy wieprzowej a
100 - 150 g sera Cammembert, względnie Brie
1 twarda dojrzała gruszka
pieczone ziemniaki
turecki burek z nadzieniem z sera feta i szpinaku (nieobowiązkowo)
świeżo posiekana zielona pietruszka
masło
tłuszcz do smażenia
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
 
Wykonanie:
1.) Polędwicę pokroić na porcje. Obustronnie przesmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod koniec mięso doprawić solą i czarnym pieprzem. Pokryć plastrami sera Cammembert i aby ser się roztopił, wstawić na 10 minut na górną półkę do piekarnika rozgrzanego 200 stopni C.
 
 2.) Gruszkę przepołowić i pozbawić gniazd nasiennych Nie obierać! Podsmażyć na maśle razem z wcześniej upieczonymi ziemniakami.

3.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać z porcją tureckiego strudla burek (albo bez), posypane na wydaniu zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

wtorek, 16 marca 2021

Pstrąg źródlany (saibling) lub tęczowy w migdałowej panierce

Pstrąg źródlany albo inaczej po niemiecku - saibling*, smażony w panierce z płatkami migdałów.

Na zdjęciu podany z plackiem z cukinii** i tatarem z avocado
Składniki:
2 filety z saiblinga* albo np. pstrąga tęczowego
2 - 3 łyżki surowych migdałów w płatkach
jajo
mąka pszenna
sól
czarny pieprz prosto z młynka
jako dodatkowe uzupełnienie ziemniaki z wody albo jak na zdjęciu placki z cukinii i tatar z avocado

Wykonanie:
1.) Umyte, wytarte do sucha i pozbawione ości filety posolić i opanierować tylko po stronie skóry w mące, roztrzepanym jaju, oraz płatkach migdałów.
 
2.) 80% czasu smażyć kładąc na patelnię opanierowaną stroną. Po 4 - 5 minutach tylko na krótko przewrócić na drugą stronę.
 
3.) Podawanie: jako elegancką przystawkę podawać z z samą sałatą, albo jako danie główne z dowolnymi dodatkami.

Smażyć na niezbyt ostrym ogniu. Stopień 3 - max. 4. WAŻNE! Płatki migdałów nie powinny nabrać ciemnego koloru bo stracą cały walor smakowy


* - saibling - szlachetna odmiana pstrąga; znakiem rozpoznawczym jest biała pierwsza ość płetwy piersiowej
 
** placek z cukinii - robi się tak samo jak placki kartoflane: zetrzeć cukinię, dodać jaja i mąkę
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Flary Smaku

piątek, 12 marca 2021

Zupa krem z selera z szafranową pianką.

Dwa afrodyzjaki na kupie w jednej zupie. Znaczy seler i szafran.
Doskonała zupa na poprawę nastroju w ponure marcowe dni.

Podawać należy możliwie szybko inaczej po kilku minutach pianka może opaść. Smak szafranu pozostanie ale efekt optyczny zostanie bezpowrotnie zmarnowany
 Składniki:
1 seler korzenny ok. 0,5 kg
1 łodyga selera naciowego
2 - 3 ziemniaki
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 cebulki szalotki
2 łyżki oliwy
1- 2 łyżka masła
ok. 1,5 - 2 l bulionu drobiowego
0,25 szklanki mleka
szczypta wiórek szafranu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

wtorek, 9 marca 2021

Pierś kurczaka na szybko z ryżowym makaronem

Wszyscy jesteśmy zmęczeni tą uciążliwą pandemią. Nie ma chęci na stanie przy kuchni a tym bardziej tkwienie w kolejkach w sklepie. Dlatego pomysł na szybkie danie z naturalnych produktów.

Danie gotowe w niecałe pół godziny

Składniki:
1 pierś kurczaka bez skóry (lub 1 para piersi na większą ilość osób)
200 - 300 g ryżowego makaronu* (kto nie posiada - do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością)
1 łyżka masła
ew. parę łyżek bulionu
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Pierś kurczaka pokroić w niezbyt cienkie paski jak na strogonowa. 
Wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek. Często mieszając smażyć ok. 10 minut. Na koniec dodać łyżkę masła dla zapachu. Posolić i doprawić pieprzem.

2.Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy odcedzić na sicie. Jeszcze na sicie pociąć kuchennymi nożycami na mniejsze kawałki. Inaczej ze względu na elastyczne i długie nitki jedzenie będzie dość utrudnione.

3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu posypane zieloną pietruszką.

Można też podać już wymieszane prosto na stół na głębokiej patelni. Wtedy potrawa dłużej trzyma ciepło

* - makaron ryżowy - przeważnie czas gotowania nie dłużej jak 3 minuty i przy tym zero kalorii.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

poniedziałek, 8 marca 2021

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet - wszystkiego najlepszego

Najlepsze życzenia i uściski
 
Wkrótce takie będą w ogródku

Zamiast ciętych kwiatów zawsze wolę żywe w naturze.

Tadeusz Gwiaździński

piątek, 5 marca 2021

Tort Whiskey&Whisky - cz.2 KREM DO TORTU - tylko dla dorosłych

Rarytasy kulinarne! Czekoladowo alkoholowy tort Whiskey&Whisky!

Taka nazwa dlatego, że Whiskey jest w kremie a Whisky w biszkopcie!
Wszelkie prawa zastrzeżone!


Składniki kremu:
1 szklanka pełnego mleka
2 łyżki cukru
0,5 l słodkiej śmietanki kremówki 36%
750g kuwertury 70%
100ml Whiskey – najlepiej kanadyjskiego Burbona. Ten rodzaj jest dużo łagodniejszy od tradycyjnej Whisky.
Ze względu na zastosowaną proporcję 750ml płynu (mleko + śmietanka kremówka) na 750g czekolady, konsystencja kremu nie wymaga stosowania żelatyny. Chyba, że tort będzie robiony upalnym latem.

Do wykończenia tortu:
1 słoiczek (300g netto) marmolady głogowej, wymieszany z 50ml soku z pomarańczy do smarowania powierzchni tortu – pod krem

Do nasączania biszkopta:
0,3 szklanki mocnej aromatycznej czarnej herbaty
0,5 szklanki syropu z granatów (można zastąpić syropem z czarnej porzeczki)


0,25 szklanki szkockiej Whisky (wg uznania +/- 50ml)

wtorek, 2 marca 2021

Tort Whiskey&Whisky na Dzień Kobiet - cz. 1 biszkopt - tylko dla dorosłych (tortownica 26 Ø)

Rarytasy kulinarne! Tort Whiskey&Whisky! Biszkopt.
Przepis jest podzielony na dwa odcinki - biszkopt i krem.
Druga część będzie wyświetlona w nadchodzący piątek przed Dniem Kobiet.
Wszelkie prawa zastrzeżone! Ewentualne kopiowanie tylko z załączeniem podania źródła pochodzenia!

Czekoladowy tort nasączany Whiskey&Whisky
Skąd nazwa tortu - Whiskey&Whisky?
Bowiem w tym torcie Whiskey wchodzi w skład kremu czekoladowego.
Produkowana jest z kukurydzy  i w związku z tym stanowi łagodniejszą i słodkawą w smaku „odmianą” tego typu alkoholu.
Natomiast szkocką Whisky robioną z jęczmienia nasącza się biszkopt.

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....