piątek, 19 marca 2021

Polędwica wieprzowa zapiekana z serem Cammembert i turecki burek

Życie trzeba sobie ułatwiać. Także w kuchni i to bez szkody dla podniebień domowników.
 
Skórki z sera typu Cammembert zasadniczo się nie je bo psuje cały delikatny smak. Kto lubi może przed zapiekaniem usunąć to białe. Ja uznaję, że nie powinno się usuwać skórki bo ser i tak się wytopi w piekarniku a tego co pozostanie nie muszę jeść
 
Składniki:
250 - 300 g oczyszczonej z błon polędwicy wieprzowej a
100 - 150 g sera Cammembert, względnie Brie
1 twarda dojrzała gruszka
pieczone ziemniaki
turecki burek z nadzieniem z sera feta i szpinaku (nieobowiązkowo)
świeżo posiekana zielona pietruszka
masło
tłuszcz do smażenia
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
 
Wykonanie:
1.) Polędwicę pokroić na porcje. Obustronnie przesmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod koniec mięso doprawić solą i czarnym pieprzem. Pokryć plastrami sera Cammembert i aby ser się roztopił, wstawić na 10 minut na górną półkę do piekarnika rozgrzanego 200 stopni C.
 
 2.) Gruszkę przepołowić i pozbawić gniazd nasiennych Nie obierać! Podsmażyć na maśle razem z wcześniej upieczonymi ziemniakami.

3.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać z porcją tureckiego strudla burek (albo bez), posypane na wydaniu zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...