Życie trzeba sobie ułatwiać. Także w kuchni i to bez szkody dla podniebień domowników.
Skórki z sera typu Cammembert zasadniczo się nie je bo psuje cały delikatny smak. Kto lubi może przed zapiekaniem usunąć to białe. Ja uznaję, że nie powinno się usuwać skórki bo ser i tak się wytopi w piekarniku a tego co pozostanie nie muszę jeść
Składniki:
250 - 300 g oczyszczonej z błon polędwicy wieprzowej a
100 - 150 g sera Cammembert, względnie Brie
1 twarda dojrzała gruszka
pieczone ziemniaki
turecki burek z nadzieniem z sera feta i szpinaku (nieobowiązkowo)
świeżo posiekana zielona pietruszka
masło
tłuszcz do smażenia
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1.) Polędwicę pokroić na porcje. Obustronnie przesmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod koniec mięso doprawić solą i czarnym pieprzem. Pokryć plastrami sera Cammembert i aby ser się roztopił, wstawić na 10 minut na górną półkę do piekarnika rozgrzanego 200 stopni C.
2.) Gruszkę przepołowić i pozbawić gniazd nasiennych Nie obierać! Podsmażyć na maśle razem z wcześniej upieczonymi ziemniakami.
3.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać z porcją tureckiego strudla burek (albo bez), posypane na wydaniu zieloną pietruszką.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.